fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    CERKVENA POROKA: praznik ljubezni

    “Ljubezen je edina luč, ki lahko vedno znova razsvetli zatemnjeni svet.”
    ~ Papež Frančišek ~

     

    cerkvena-poroka-2

     

    Cerkvena poroka; če želimo ali ne, njen mik in veličino le s težavo zanikamo. Prav tako je ena najbolj običajnih predstav, ki se nam ob omembi poroke pojavi v glavi, prizor poročnega obreda v cerkvi, kapeli ali katedrali.

    ? Judovsko-krščansko tradicijo poroke lahko izsledimo vse tja do Geneze – prve knjige Svetega pisma. V svojih zametkih je bila poroka nekaj precej drugačnega kot danes. Predvsem ni imela veliko skupnega s proslavljanjem ljubezni ter svobodne izbire dveh posameznikov. Obstajala je v glavnem zato, da poveže družine/skupnosti/klane, ter k obema stranema prispeva čim več koristi.

    V Sloveniji še vedno civilnemu delu poročnega obreda pogosto sledi cerkveni. Že res, da se število parov, ki se odločijo za cerkveno poroko zmanjšuje, vendar jih je še zmeraj kar nekaj takih, ki tovrstno zaobljubo in tradicijo želijo ohranjati naprej. Kot vse ostalo se tudi cerkvena poroka giblje v koraku s časom, a ohranja temeljne krščanske vrednote in določila.

    Če ste med tistimi, ki razmišljajo o sklenitvi zveze v kakšni izmed idiličnih slovenskih cerkva, a se sprašujete:

    → Kdo se sploh lahko cerkveno poroči?
    → Kakšno dokumentacijo potrebujeta?
    → Kako organizirati tak dogodek

    ter podobno, pa svetujemo, da kar nadaljujete z branjem.

     

    Na kratko o poročnem zakramentu

     

    Zakrament svetega zakona je eden izmed sedmih zakramentov Katoliške cerkve. Je nekaj prav posebnega, saj naj bi za razliko od ostalih zakramentov obstajal že pri stvarjenju prvih dveh človeških naseljencev našega planeta – Adamu in Evi. Zakrament je sam po sebi preprost, drug drugemu si ga podelita bodoča zakonca, ko se zaobljubita k večni zvestobi in ljubezni v dobrem in slabem. ??

     

    cerkvena-poroka

    Kdo vse se lahko cerkveno poroči?

     

    Vsak katoličan.
    V primeru, da se katoličan odloči za cerkveno poroko z nekatoličanom (pripadnikom druge veroizpovedi) ali z neverujočim (nekrščenim), lahko nastane nekoliko več birokracije, ki pa je ponavadi naloga duhovnika.

    Razlika med sklenitvijo zveze katoličan+pripadnik druge krščanske veroizpovedi (krščeni) in katoličan+neverujoči (nekrščeni) je predvsem v tem, da je v drugem primeru zakon sicer priznan, vendar ne velja kot zakrament. Kot pogoj za sklenitev mešane zveze velja tudi, da bodo morebitni otroci krščeni ter vzgojeni v katoliški veri.

     

    Kakšno dokumentacijo zahteva cerkvena poroka?

     

    Osnovna dokumenta za sklenitev zakona sta krstni in samski list, ki ju dobita v domači župniji. Obvezni dokument je tudi potrdilo o udeležbi na pripravah za zakon.
    V primeru, da je kdo izmed vaju izgubil svojega prejšnjega zakonskega partnerja, je potreben tudi pokojnikov mrliški list.

    cerkvena-poroka-4

     

    Priprave na zakon – nujni predpogoj ali koristni nasveti za skupno življenje?

     

    Priprave na zakon veljajo kot nujen pogoj za cerkveno poroko. ?

    Za zaročence jih organizirajo škofije, redovne skupnosti ter različne organizacije in gibanja po celotni Sloveniji. Med seboj se precej razlikujejo, saj so nekatera precej vsebinsko bogata in trajajo več mesecev, medtem ko druga pokrivajo osnove in zajemajo le nekaj srečanj. Vsekakor je izbira pestra, tako, da se lahko odločita glede na svoje želje in potrebe.

    Priprave služijo kot nekakšen praktičen paket znanja, pogovorov in odpiranja tehtnih vprašanj za čim bolj uspešno in zdravo zakonsko zvezo. Zlasti se vrtijo okoli tem kot so pomen poročne zaobljube, vzgoje otrok, reševanja konfliktov, usklajevanja službe z družinskim življenjem, spolnosti, vodenja družinskih financ …

     

    Cerkvena poroka: organizacija in potek obreda

     

    cerkvena-poroka-9

     

    Cerkvena poroka običajno sledi civilni. Pomembno je, da si dan organizirata tako, da ne bo preveč zapolnjen. Med obredoma si je dobro pustiti nekaj več časa, da lahko poklepetata z bližnjimi ter se mirno odpravita proti destinaciji cerkvene poroke.

    ? Tradicionalno naj bi par sklenil zvezo v župniji neveste, vendar pa se dandanes ta običaj, kot marsikateri drugi, prilagaja specifičnim željam para. V kolikor dobita dovoljenje domačega župnika, se lahko cerkveno poročita kjerkoli!

    Cerkvena poroka je lahko kratek poročni obred (približno 15-20 min), v daljši različici pa se mu doda še poročna maša (skupaj približno 45 min). Sklenitev zakonske zveze se vpiše v poročno knjigo izbrane župnije in nato obvesti duhovnika župnij, kjer sta bila krščena nevesta in/ali ženin ter vpiše v njuno krstno knjigo.

     

    Kakšna oblačila so primerna za cerkveno poroko?

     

    Tudi ko pride do vprašanja poročnih oblačil, predvsem nevestine obleke, ne veljajo več tako stroga pravila kot nekoč. Poročna obleka naj pokriva ramena ter naj nima izrazitega dekolteja ali pregloboko odprtega hrbta. Prav tako se za vstop v cerkev šteje primerno, da dolžina krila sega čez kolena.

    Tudi tančica ali pajčolan že dolgo ni več del obvezne poročne oprave, a zna izpasti čarobno v igri svetlobe in senc cerkvenih vitražev.

     

    Cerkvena poroka – kreativni izziv za florista

     

    Naj bo majhna kapela ob vaškem razpotju, mogočna cerkev v gotskem slogu ali idilična cerkvica na enem izmed slovenskih gričev, vsaka je po svoje očarljiva.

    cerkvena-poroka-7

     

    Poseben žar cerkvenim porokam pa daje tudi mistična notranjost sakralnega prostora; možnosti kako ga okrasiti je veliko, a hkrati lahko predstavlja precejšnji izziv za poročnega florista. Dekorira se predvsem glavni oltar, pred katerim si bosta izrekla zaobljubo, vajina poročna stola, cerkvene klopi ter vhod v cerkev. Pomembno je, da se vsa cvetlična dekoracija sklada med seboj ter hkrati z nevestinim poročnim šopkom, naprsnimi šopki ženina in svatov ter dekoracijo blazinice za prstane.

     

    ? Cerkvena poroka – če se odločita za ta velik življenski korak, mi poskrbimo, da bo tudi cvetlična dekoracija veličastno pospremila vajin dan! Za navdih si lahko ogledate nekaj vtisov iz naših preteklih dogodkov TU.