fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    Zaroka: na skupno pot življenja

    Zaroka.

    Že imata pred očmi filmske prizore: fant kleči pred dekletom, sončni zahod in podobne romantične, včasih pocukrane ideje, kako poteka snubitev, pred tistim večnim “da”. 

    Kot poroka, je tudi zaroka lahko pompozna in veličastna ali intimna in nežna. Vsekakor pa upam, da s srečnim koncem! 

    Danes vam povem: kakšen pomen ima zaroka in podam nekaj idej za zaroko. Odgovorim vam tudi, ali so zaročni prstani še aktualni in skupaj se sprehodimo čez nekatera nadvse zanimiva dejstva o zarokah. Kaj je tisto, kar zaroko naredi bolj osebno, bolj čustveno, bolj pisano na kožo vama. Ob koncu pa še kratka priprava na poroko. 

     

    ?  Mimogrede, ste vedeli, da tako kot naprsni šopki, tudi gesta, ko moški poklekne pred bodočo ženo in jo prosi za roko, izhaja iz viteških časov? S to gesto so izbranki pokazali enakovredno spoštovanje kot do dvornega gospoda.

     

    Kakšen pomen ima zaroka

     

    Zaroka je dejanje, s katerim se par postavi na pot skupnega življenja. 

    Če se postavimo na časovnico, bi lahko rekli, da je to enoletna priprava na poroko. Zaroka naj namreč ne bi trajala več kot leto dni. V tem času se odvijajo vse aktivnosti, povezane z načrtovanjem poroke – izbiro datuma, poročnih prič, poročne lokacije, vabil in še in še.

    A na zaroko lahko pogledamo tudi z drugega zornega kota. To je čas medsebojnega predajanja. Korak naprej v vajinem odnosu, a hkrati korak nazaj v globine drug drugega in korak k še večji povezanosti. 

     

    zaroka-skupna-pot

     

    V psihološkem smislu zaroka pomeni predvsem eno: načrtovanje skupnega življenja in skupno duhovno rast.

    To obdobje je obdobje globljega spoznavanja vas samih, partnerja, obeh družin. Je obdobje odkritih pogovorov o željah, ki se dotikajo prihodnosti. To je čas zaupanja in skupne rasti. Zaroka je hkrati tudi obdobje, ko na plano pride preteklost. Z razkrivanjem le te, in tudi z njo povezanih ran in radosti bo skupno življenje in vzajemno razumevanje, lažje in produktivnejše. 

    Obdobje zaroke je obdobje velike ljubezni in postavitve temeljev za družinsko življenje.

     

    Ideje za zaroko ali kako zaprositi za roko

     

    Kdo bo koga zaprosil? In kje? In kako?

    Koliko vprašanj, kaj? Pa sploh niso bistvenega pomena, saj vse pripeljejo do istih odgovorov. 

    Ker tisto kar šteje, pravzaprav že vesta. 

    Kakšna sta, kaj vama ustreza? Intimnost ali nore zabave? Vsem na očeh ali skrito javnosti in le za vaju? Preprosto ali razkošno? Pompozno ali brez velikih pretresov? 

    Večerja, potovanje, rojstni dan, božični večer – klasike, ki vedno vžgejo. Pomemben datum, pomembno vprašanje. 

    Zaroka naj bo glasna in odmevna, če sta tudi sicer taka ali mirna in ljubka, če vama je to bližje. Kdor bo zasnubil, naj le skrbno načrtuje in če je to potrebno, k sodelovanju, do časa povabi bodoče vpletene, rezervira prostor in podobno. 

     

    zaroka-korak

     

    Na svetu ni najlepše zaroke. Najlepša bo vajina. In zanju je bila najlepša njuna.

    Lepota vajinega odnosa in tako tudi vajine zaroke je subjektivna.

    .

    Zaročni prstan – je še “in”?

     

    Preden odgovorim na vprašanje, vam zaupam tole zanimivo dejstvo: Zaročni prstan, zgodovinsko gledano, pravzaprav nima globoke povezave z ljubeznijo, pač pa s premoženjem bodočega moža. Z njim je snubec dokazal, da je bodočo nevesto sposoben finančno vzdrževati. Danes takšnega dokazovanja z zaročnimi prstani ne poznamo več.

    Zaročni prstani so še vedno popularni, a ne več toliko. Izgubljajo svoj pomen in marsikateri par se poroči, brez, da bi prej imel zaročne prstane.

    Navadno fant kupi ali izdela zaročenki prstan, se pa kdaj zgodi, da podari tudi sam sebi. In seveda, bo veljalo podobno, tudi če bo dekle zasnubilo fanta. Prstan simbolizira neskončnost, povezanost, ljubezen. In z gesto podarjenega prstana se podkrepi ljubezenska vez. 

     

    zaroka-zarocni-prstan

     

    ?  Podarjanje okroglih obročkov (iz ločja in kovin) je poznano že iz časa starih Egipčanov. Velja tudi, da se prstan nosi na prstancu, saj naj bi skozenj tekla žila ljubeni. A na kateri roki naj nosita zaročni prstan zaročenec in zaročenka, tu pa so stvari nekoliko nejasne in različne. V Sloveniji velja, da se zaročni prstani nosijo na levici. Nič ni narobe, če jih obdržite tudi po poroki. 

     

    Pa še to: ni nujno, da so zaročni prstani diamantni. Lahko so leseni, narejeni doma. Bodite izvirni. Saj ne podarjate materializma, ampak svojo ljubezen!

     

    Zaroka: zanimiva dejstva

     

    • Največ zarok se zgodi v decembru. Zaroka na praznik zaljubljencev – na valentinovo, ni več tako popularna, čes, da je zaroka na ta dan preveč predvidljiva.
    • 40 odstotkov zaročenih parov se poroči v naslednjih 13 do 18 mesecih, 23 odstotkov pa med 19 in 24 mesecev. Ostali čakajo dlje, ali zaroko razdrejo. 
    • Ker imamo dekleta zanimive čute, po navadi čutimo, da se pripravlja čas za zaroko, včasih tudi zato, ker fantje ne morejo mimo vprašanja, kakšni prstani so nam všeč.
    • V fazi zaroke se mora zgoditi fantovščina in dekliščina – velja namreč,  da ni prave poroke brez slovesa od samskega stanu.
    • Na zadnji dan zaroke se v slovenskih vaseh, pred nevestino hišo, še postavljajo mlaj in tako imenovana šranga, ko vaški fantje ženinu zaprejo dovoz, saj mora najprej pridobiti njihovo dovoljenje, da lahko odpelje njihovo sovaščanko iz vasi.

     

    Po zaroki pride poroka. Sta pripravljena?

     

    In potem pride. Poroka

    Dan, na katerega sta se pripravljala. Ki sta ga čakala. Sanjski dan. 

    Za nekatere le še en dan v življenju, za druge velika prelomnica. A vsekakor dan, zapisan z veliko začetnico in z velikimi spomini. 

    Užijta vsako sekudno dneva. Naj bo ta dan res, samo vajin! 

     

    zaroka-poroka

     

    Obdobje priprav na ta velik in ljubezni poln dan je zanimivo, strastno, včasih naporno. Razumemo vaju. In verjemita, prav vsi doživljajo to obdobje na podoben način – srečen, a malce nervozen. Poln pričakovanj in skrbi. Precej normalno, ko pa želimo, da je vse popolno. Od rož do hrane. Od obleke do sedežnega reda. In, vesta kaj? … Ni potrebno, da sta za vse sama. Nič ni narobe, če za pomoč pri organizaciji poroke dvigneta telefon in na druženje pokličete še svoje kolege, ki bodo, brez skrbi, z največjim veseljem pomagali pri organizaciji vajine poroke!

    In če želita, vama na pomoč pri organizaciji poroke priskoči tudi Sanjski šopek. Z idejo, poročnim šopkom, dekoracijo poročnega prostora in še čim. Predvsem pa z nami pride veliko srčnosti! Se srečamo. ?

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    6 januarja, 2021