fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    POROKA – NA KAJ VSE MORATA POMISLITI PRI NAČRTOVANJU POROKE

    Poroka je praznovanje. Obred, ko si dva človeka obljubita večno zvestobo.

    Poročni obred je lahko preprosta civilna slovesnost v mestni hiši ali na drugi, za to namenjeni lokaciji . Sklenitev zveze nekateri proslavijo v ožjem družinskem krogu ali v krogu bližnjih. Lahko pa je poročno slavje obsežen dogodek, ki vključuje tudi verski obred. V nekaterih kulturah in narodnostih poteka več dni in vključuje verske obrede, hrano in pijačo ter več sto gostov.

    Vsekakor pa v širšem pomenu beseda poroka zajema vse, kar je povezano s slovesnostjo in lepimil trenutki. Načrtovanje poroke se začne pri izbiri lokacije za obred in slavje. Kdo bo poskrbel za glasbo? In komu bosta zaupala ujeti vse pomembne trenutke na fotografije? Mogoče da najprej začnemo pri izbiri poročnih vabil in počasi stopnjujemo tempo?

    Na prvi pogled malo stvari, vendar se hitro najde še to in ono, na kar prej nista niti pomislila, da je potrebno urediti. Zato sem se odločila, da v tem blog zapisu spomnim na vse potrebno. Vsak delček šteje. Saj le z vsemi koščki sestavljanke prideta do popolne slike.

     

    KAJ VSE ZAJEMA NAČRTOVANJE POROKE

     

    Poroka je zagotovo eden najlepših dni, ki jih bosta doživela v svojem življenju, a za nevesto skoraj zagotovo tudi eden najbolj stresnih. Da se na poročni dan ne bosta pretirano živcirala in obremenjevala z malenkostmi ter se spraševala, kaj vse gre lahko narobe je ključna stvar, da z organizacijo začneta čim prej, najbolje takoj po zaroki. 

    Z načrtovanjem poroke je pametno začeti vsaj devet do dvanajst mesecev prej, saj se morata zavedati, da je veliko ponudnikov in lokacij zasedenih že precej vnaprej, vse tiste elemente, za katere sta stoodstotno prepričana, da ne smejo manjkati, pa je najbolje, da rezervirata takoj.

    V starih časih so poroko organizirali nevestini starši, ki so večinski del tudi plačali. Torej so imeli oni glavno besedo pri tem, kakšna bo poroka in koga se bo nanjo povabilo. V modernejših časih so poroke precej drugačne – bolj intimne, manjše in pisane na kožo mladoporočencema. Glavno besedo imata vidva, v veliko pomoč pa vama je lahko organizatorka poroke, ki bo vajin dan olajšala in vama priskočila na pomoč pri vsaki najmanjši malenkosti. 

     

    Na kaj vse je potrebno biti pozoren pri organizaciji poroke?

    Prvi korak pri načrtovanju poroke je vsekakor izbira datuma. Sledi izbira in rezervacija poročne lokacije za zabavo, civilno in cerkveno poroko. Ko imata izbrano lokacijo, je potrebno kontaktirati ponudnike, kot so fotograf, snemalec, izdelovalec vabil in ostalih papirnatih elementov. 

     

    Kdaj pride na vrsto poročni florist?

    Zagotovo si želita, da bo vajina poročna dekoracija resnično blestela. S poročnim floristom se morata dogovoriti za celotno poročno dekoracijo. Dekoracijo poročne mize, poročni šopek in ostalo cvetje je najbolje zaupati izkušeni osebi, ki bo takoj vedela, kakšne stil poroke si želita. Ker pa so tudi poročni floristi v času poročne sezone precej zasedeni, je najbolje, da si poročno dekoracijo zagotovita čim prej. Je namreč pomemben del vajine poroke, saj ravno poročno cvetje vajino poroko zaokroži v celoto in poskrbi za “vau” efekt. 

    Po izbiri cvetja sledi še nekaj (dobesedno) sladkega – pokušnja in izbira poročne torte. Ko imata izbrane osnovne ponudnike, je čas za izbiro glasbenikov, oba pa čaka tudi nakup poročne obleke in čevljev. Nevesto čaka še dogovor s frizerjem in vizažistko. Pozabiti ne smeta tudi na najem poročnega avtomobila, ugotoviti, kako bosta naokoli prevažala svate, pri kom bosta obiskovala plesne vaje, za konec pa vama ostane še izbira prstanov, ki vaju bodo vedno spominjali na vajin najlepši dan v življenju. Ne pozabita tudi na animacijo za otroke in nastanitev gostov. 

    A to so le osnovne stvari, če imata kakšne posebne želje, pa je potrebno tudi te vključiti v samo načrtovanje.

    Najbolj pomembna stvar pri načrtovanju poroke, ki vama jo svetujem tudi sama, je da z načrtovanjem začneta dovolj zgodaj in izbereta zaupanja vredne ponudnike, ki bodo poskrbeli, da bo vajin dan zares magičen.

     

    poroka-načrtovanje
    Da bo vajin dan potekal kar se da sproščeno in umirjeno, se načrtovanja poroke lotita čim prej. Tako bosta poskrbela, da bo vse točno tako, kot sta si zamislila.

     

    ORGANIZATORKA POROKE – DA ALI NE?

     

    V filmu Načrtovalka porok z Jennifer Lopez v glavni vlogi je mnogo deklet našlo svoj sanjski poklic. Poročna organizatorka bom! Ves čas obdana z lepoto in bliščem, vedno v središču pravljičnega dogajanja in v krogu srečnih ljudi. Ja, načrtovanje poroke je zagotovo mamljiv poklic … A kaj pravzaprav zajema? Kako poteka sodelovanje s parom? Je res vse tako bleščeče, kot izgleda v filmih? 

     

    Kdaj najeti organizatorko poroke?

    Poroka in celotna organizacija poročnega dne je za mlad par precejšen zalogaj. Ne le finančno, ampak tudi časovno. Pomisliti je potrebno na cel kup malenkosti, na katere se ob naglici in prisotni živčnosti, da bo vse potekalo tako kot mora, hitro lahko pozabi. Če vesta, da imata premalo časa in znanja, da bi sama organizirala poroko, je najlažje, da najameta profesionalno organizatorko poroke, ki bo izpolnila vse vajine želje, obenem pa vama odvzela precejšen del stresa. 

    V povprečju traja organizacija poroke 8 mesecev in toliko časa traja tudi sodelovanje s poročno organizatorko. V tem času se preko srečanj v živo bolje spoznate in začutite tisto vzajemno energijo, ki pomaga pri popolni izvedbi poročnega dne. Poročne organizatorke ugotavljajo, da se vse več parov odloča zanje le v zadnji fazi organizacije poroke (npr. 1 mesec prej ali 14 dni prej). 

     

    Zakaj najeti organizatorko poroke?

    Organizatorka poroke bo poslušala vse vajine želje, obenem pa vama bo tudi znala pomagati izpeljati kakšno idejo, ki bi jo sama težje izpolnila. Obenem pozna kar nekaj različnih ponudnikov, je z njimi v dobrih odnosih in se lahko pogaja za cene ter boljšo ponudbo. Pomagala vama bo tudi ostati znotraj proračuna, ki sta ga namenila poroki. Najbolj pomembno pa je, da lahko organizacijo prepustita izkušenemu človeku, ki ima za seboj ogromno takšnih dni. Organizatorke porok so umetnice, realizatorke vaših sanj, odlične organizatorke, dobre pogajalke in imajo dober smisel za estetiko in detajle.

     

    Organizatorka poroke bo poskrbela, da bo lokacija urejeno točno tako, kot sta si zamislila, mirila bo sitne goste na poroki (ja, tudi taki se najdejo) in poskrbela, da bo vse teklo po načrtu. Tako se vama ne bo potrebno ukvarjati z nobeno stvarjo, ampak se bosta lahko povsem prepustila vajinemu čarobnemu dnevu. 

    Najem organizatorke vama lahko prihrani tudi kar nekaj denarja, saj pozna več različnih ponudnikov, se pogaja za cene in poskrbi za najboljše ponudbe. Poleg organizatorke poroke, ki bo poskrbela za logistični in organizacijski del, pa vama vseeno predlagam, da posebej oziroma v dogovoru z njo najameta še florista, ki bo uresničil vajine želje pri dekorativnem delu poroke. 


    Florist v komunikaciji z organizatorko poroke najbolje razume, kakšno vzdušje na poroki želita in ga tudi ustvari. Medtem, ko organizatorka poroke skrbi za organizacijo, se florist prepusti ustvarjanju, kot ga napovedujejo poročni trendi za določeno poročno sezono. Cvetje za poroko s poročnim šopkom na čelu je pomemben del vajine poroke in prav je, da je resnično takšno, kot si ga želita.

     

    poroka-9
    Organizatorka poroke bo poskrbela, da bosta ostala znotraj zastavljenega poročnega proračuna, dobila boljše cene in ponudnike ter vama odzvela del bremena in stresa.

     

    VSE KAR MORATA VEDETI O CIVILNI POROKI

     

    Civilna poroka je glavni in sestavni del vsake poroke, saj gre za uradno pravno veljavno poroko (cerkvena poroka to ni). Država civilno poroko imenuje pravna sklenitev zakonske zveze. Zanimivo je tudi, da je civilna poroka brezplačna, razen v primeru, če se jo odločita skleniti zunaj uradnih prostorov. Če se odločita za civilno poroko zunaj uradnih prostorov, morata poroko prijaviti najmanj 45 dni pred želenim datumom.

     

    Katere dokumente potrebujeta pred civilno poroko?

    Za prijavo poroke potrebujeta veljaven osebni dokument in podatke o pričah (ime in priimek, EMŠO, stalno prebivališče). Poročna priča je lahko vsaka polnoletna oseba, pri prijavi pa morata biti prisotna tudi oba bodoča zakonca. Po poroki ima zakonec, ki spremeni priimek, 30 dni časa, da spremeni vse osebne dokumente.

     

    Dekoracija civilne poroke

     Torej formalne vidike smo pokrili, sedaj pa k malo bolj prijaznim – dekoraciji civilnega obreda. Če se odločite za poroko v uradnih prostorih, se lahko odločita le za preproste rože na stolih ali rezano cvetje, vendar ne pretiravajta. 

    Raje se poleg ostale poročne dekoracije odločita za prav poseben naprsni šopek – naprsni šopki in zapestnice, dekoracija obrednega prostora in blazinice za prstane naj bodo v enakem stilu, kar bo vizualno in tudi čustveno povezalo vse navzoče.

    Če pa želita, da je dekoracija civilnega obreda večja, pa predlagam, da se civilno poročita zunaj uradnih prostorov. Tako imata precej bolj proste roke. Okrasita lahko sedeže, naredita prav poseben obok iz cvetja, na mizi naj bo šopek rož, ki se ujema z nevestinim poročnim in ženinovim naprsnim šopkom, na mizi naj bo tudi podstavek za prstana. 

    Na sedeže lahko zavežeta tudi imena povabljencev, dodata razne napise ali pa printe, na katerih so vajini najljubši citati. Skratka – idejam ni konca. Vsekakor pa je civilna poroka na prostem precej bolj primerna za večje dekoracije, ki pustijo domišljiji prosto pot.

     

    poroka-civilna poroka
    Podpis pod fotografijo: Civilna poroka bo zagotovo prišla bolj do izraza, če jo organizirata zunaj uradnih prostorov, saj imata tako popolnoma proste roke pri dekoraciji prostora.

     

    CERKVENA POROKA

     

    Poročni dan je običajno sestavljen iz treh ključnih “dogodkov”: civilne in cerkvene poroke ter poročne zabave. Civilna poroka je obvezna, saj gre za uradno pravno veljavno poroko. Za razliko od civilne pa je cerkvena poroka poljubna in je vezana na veroizpoved. To pomeni, da se zanjo odločajo le nekateri pari – tisti, ki imajo opravljene zakramente in se udeležujejo verskih obredov. Običajno cerkvena poroka sledi civilni, a obstajajo tudi izjeme. 

    Civilno poroko vodi župan, cerkveno pa najbolj pogosto krajevni duhovnik. Nekateri pari se odločijo za cerkveno poroko izven “domače” župnije ali pa želijo, da bi cerkveno poroko vodil duhovnik iz druge župnije. Oboje je izvedljivo, a le s potrditvijo oziroma strinjanjem vajinega krajevnega duhovnika.

     

    Obstajata dve različici cerkvene poroke: lahko se odločita samo za 20-minutni poročni obred, ali pa približno 45-minutno poročno mašo. Vajina sklenitev zveze se vpiše v poročno knjigo župnije, ob sklenitvi pa tudi podpišeta poročni zapisnik. 

    Kako pa je v primeru, da si želita cerkvene poroke, a je krščen le eden od vaju? Nekrščeni mora najprej dokazati, da še ni poročen. Hkrati mora podati izjavo, da nima namena ovirati verske vzgoje otrok. Krščeni partner mora biti s tem dogovorom seznanjen.

      

    Kaj potrebujeta za cerkveno poroko?

    Tako kot pri civilni poroki tudi pri cerkveni potrebujeta določena dokazila in papirje, brez katerih se ne moreta cerkveno poročiti. Prva stvar pri organizaciji cerkvene poroke je, da izbereta lokacijo, kjer se želita poročiti in določiti čas civilne poroke. Po izbrani lokaciji sledi datum in ura poroke, kar se dogovorita z župnikom, ki bo vajin obred vodil, sporočiti pa mu morata tudi imena vajinih prič ter v župniji, v kateri sta krščena prevzeti krstni in rojstni list.

    Pred samo poroko je obvezna tudi udeležba priprave na zakon – brez nje se cerkveno ne moreta poročiti. Ob koncu priprav dobita potrdilo o opravljeni pripravi na zakon, ki ga predložita pred cerkveno poroko.

     

    Kako poskrbeti za dekoracijo cerkvene poroke?

    Po urejanju formalnosti pa sledi bolj prijeten del: dekoracija cerkvene poroke. Cerkvene poroke imajo prav poseben čar: skozi pisana vitražna okna se lesketa svetloba, lesene klopi imajo poseben vonj, pročelje se sveti in nakazuje nekaj velikega …  

    Notranjost cerkve daje veliko možnosti, obenem pa florista lahko precej omejuje. A vseeno se da marsikaj storiti. S cvetlično dekoracijo vhoda prijazno povabita svate, da se vama pridružijo pri cerkveni zaobljubi. Za najmanjši finančni vložek in največji efekt lahko okrasita klopi s preprosto narejenimi šopki. Dekoracija stolov je zelo pomembna, zato naj bosta vajina stola okrašena s cvetjem, ki ga bo nevesta nosila v poročnem šopku. Nujna je tudi dekoracija glavnega oltarja, ki se mora prav tako ujemati s poročnim šopkom neveste in pa dekoracija pladnja za prstane, ki ga lahko dekorirata s kakšnim cvetom ali listom zelenja.

     

    POROKA BO – KAKŠNA PA BODO POROČNA VABILA?

     

    Poročno vabilo je prvi stik z osebami, katere si želita imeti ob sebi, ko bosta izrekla zvestobo en drugemu.In prav zato se izbiri in detajlom poročnega vabila posvetita prav toliko kot izbiri poročnega fotografa, obleke, menija ali izbiri cvetja.

     

    poroka-vabila
    Imaš idejo, kakšen šopek je nosila nevesta, ki je vabila svate s takšnim vabilom, kot jih vidiš na fotografiji? Le klik nanjo te loči do galerije fotografij, katere so bile objavljene na enem izmed uveljavljenih svetovnih poročnih blogov.

     

    Vabilo lahko narekuje celoten izgled poroke

    Mnogi so prvotnega mnenja, da so vabila postranskega pomena. Vendar bi jaz temu hitro nasprotovala. Vabilo je prvi stik s povabljencem, vabilo mora izražati vaju, vajin življenjski stil in vajin odnos. Z izbiro poročnega vabila, hkrati izbereta stil. Same barve, izbira materiala za izdelavo vabila so lahko vodilo tako pri izbiri obleke, poročne lokacije, torte in vsekakor pri izbiri cvetja. Eden mojih zastavljenih vprašanj na sestanku je tudi: “Mi pokažeta poročno vabilo?” Namreč izbrane barve in motivi na vabilu so nam lahko v veliko pomoč pri izbiri cvetja. Hkrati pa je moje mnenje takšno, da se mora poročno vabilo vsekakor ujemati z izbiro tako barv kot vrste cvetja. Zakaj?

    Vabilo se ujema z designom pozdravne table, pozdravnega nagovora svatov. In vabilo se ujema z menijsko kartico in kartico imena sedežnega reda. Tako k tabli dobrodošlice, menijski kartici in imenski kartici velikokrat dodamo cvetlično dekoracijo. In zato se morajo tiskovine in cvetje zagotovo ujemati.

     

                                 poroka.poročna vabila   orocna-vabila

    Ste spremenili mnenje o pomembnost izbire vabila? Naj vama zaupam tri vrhunske ponudnike oblikovanja vabil in ostalih tiskovin za poroko: OblikovAna, Laminapaper, Finimini

     

    (POROČNA) OBLEKA NAREDI ČLOVEKA

     

    Če ta pregovor kdaj 100 % drži, je to zagotovo na dan vajine poroke. Poročna obleka namreč narekuje in hkrati dopolnjuje koncept poroke. Tako kot v vse obleke, tudi poročne obleke, obutev in poročni modni dodatki nosijo različna sporočila. 

    Nekateri pari se odločijo za poroko v supergah, nekateri se poročijo kar bosi. Nekateri moški si nadanejo lesenega metuljčka ali sproščeno zavihajo rokave srajce. Ja, tudi poroke v kavbojkah smo že imeli. 

    Kaj želim s tem povedati? Predvsem to, da je poročna obleka zares pomemben del poroke, ki veliko pove o mladoporočencih. Zato je prav, da se izbora poročne obleke (oba!) lotita kar se da premišljeno. 

    Bodimo iskreni – pri iskanju poročne obleke je precej lažje moškim. Ne samo, da so njihove obleke v povprečju občutno cenejše, tudi izbira je zelo omejena. To pa pomeni, da lahko zelo hitro sprejmeta odločitev o njegovi obleki. Namig: Nove kolekcije moških poročnih oblek v poročne salone pridejo običajno že januarja, zato se lahko na lov za ženinovo obleko odpravita že dovolj zgodaj. Morda bo potreben še popravek ali dva pri krojaču in ženin bo brez večjih naporov pripravljen za prihod pred oltar. 

    Pri nevestah pa je situacija nekoliko drugačna. V poplavi krojev, materialov, barvnih odtenkov, dodatkov in drugih možnosti je odločitev o tisti pravi obleki lahko precej težka. Poleg tega je potrebo upoštevati še stil poroke, nevestino postavo in cenovne omejitve. Je obleko bolje kupiti ali se odločiti za izposojo? Kdaj je pravi čas za pomerjanje? Kako sploh “zlezeš” v obleko na poročni dan? Kaj pa, če do poroke izgubim še nekaj kilogramov, in mi bo obleka takrat ohlapna? 

     

    Kako izbrati poročno obleko?

    Kar brez skrbi, tvoja vprašanja so popolnoma normalna. Sicer nisem svetovalka za poročne obleke, a nekaj koristnih nasvetov ti na podlagi mojih izkušenj z nevestami vseeno lahko podelim:

    • Vse se začne pri konceptu poroke. Pinterest je zakladnica idej, zato si vzemi čas in pobrskaj za slikami, ki so to všeč (stil poroke, cvetlične dekoracije, šopek, frizura, obleka …).
    • Resnično priporočam, da si za izbor obleke vzameš dovolj časa. Nihče ni preveč učinkovit, če deluje pod pritiskom in nikakor ne želiš, da se izbor poročne obleke spremeni v nočno moro.
    • Pomerjanje obleke je lahko zabavno. V eni uri pomerjanja različnih poročnih oblek s pomočjo svetovalk izveš več, kot si lahko predstavljaš. Svetovanje je ponavadi plačljivo, nekateri ponudniki pa ti znesek svetovanja odštejejo, če se odločiš za izposojo obleke pri njih. 
    • Obleka bo narekovala tudi poročno dekoracijo, poročno cvetje in poročni šopek https://sanjski-sopek.si/. Najlepše poročne dekoracije so tiste, ki se popolnoma zlijejo z vsemi ostalimi elementi poroke (frizura, glasba, ambient …), med katerimi je obleka zelo pomembna.
    • Bonus nasvet, ki nevestam pogosto uide iz glave: Še preden na poročni dan oblečeš poročno obleko, še zadnjič pred obredom skoči na stranišče. Kasneje si boš hvaležna. 

     

    Kaj pa cena poročne obleke?

    Povprečna cena izposoje poročne obleke se giblje med 150 in 800 €, a to je le informativni podatek. Končni znesek je odvisen od številnih dejavnikov, predlagam pa, da že v začetku načrtovanja poroke določita znesek, ki sta ga pripravljena odšteti za poročno obleko.  

    Mimogrede, najdražje poročne obleke v zgodovini so nosile Victoria Swarovski (njena obleka je bila posuta s 500 000 kristalčki Swarovski), Kim Kardashian (obleka v vrednosti 500 000 dolarjev) in Kate Middleton, ki je na kraljevi poroki leta 2011 blestela v obleki, vredni 434 000 dolarjev. 

    A pri izboru poročne obleke ne pozabi na najpomembnejši kriterij – to je tvoj lasten občutek in počutje med tem, ko imaš obleko na sebi. Garantiram ti, da bodo tvoje dobro in sproščeno počutje opazili tudi svatje in fotografski objektivi. 

     

    poroka-7
    Poročna obleka za ženina in za nevesto naj bo izbrana tako, da se zlije s celotnim konceptom poroke, ki ga določajo poročna lokacija, dekoracija poroke, letni čas in poročni šopek.

     

    OBLEKA JE IZBRANA, ČAS JE ZA POROČNO FRIZURO!

     

    Ko izbereta vajini poročni obleki, je čas za odločitev o poročni frizuri. Tudi tukaj ima nevesta več opcij, pa tudi več dela, preden izbere tisto pravo. Ko govorimo o poročni frizuri, se moramo zavedati različnih dejavnikov in jih tudi upoštevati: tip nevestinih las, letni čas poroke, celotna poročna atmosfera … 

    Za praktične nasvete in odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj sem se obrnila na mojstrice poročnih pričesk, ki so v poročni dan pospremile že na stotine nevest. 

     

    Najboljše poročne frizerke svetujejo:

    • Idej ni nikoli preveč, zato jih shranite in slike pričesk, ki so vam všeč, delite s frizerjem. Sledi pogovor o različnih možnostih za nevestino pričesko. V kolikor ti bo pričesko krasila cvetlična krona https://sanjski-sopek.si/porocni-trendi-v-letu-2019/, se o tem pogovori tudi s poročnim floristom.
    • Potrebno pa je uskladiti želje in realnost. Poročni frizerji se pogosto srečujejo z nevestami, ki si želijo nemogoče. Žal je tako, da so naši lasje različni in nekatere frizure na naših laseh enostavno niso izvedljive. Se pa z dobim poročnim frizerjem zagotovo vedno najde dobra alternativa. 
    • Testna pričeska bo poskrbela za mirnejši spanec pred poroko. Vzemi si čas in obišči frizerja, da naredita testno pričesko. Tako boš na poročni dan točno vedela, kaj te čaka.
    • Frizerja za poroko rezerviraj pravočasno, saj so poročni frizerji v sezoni porok zelo zasedeni in težko poskrbijo za več nevest v enem dnevu. 
    • Skrb za zdrave lase se začne DANES in ne nekaj dni pred poroko. Zmerno barvanje, redno striženje konic, dovolj spanja in zdrava prehrana bodo poskrbeli, da bodo tvoji lasje na poročni dan sijoči in v dobri kondiciji.
    • Zadnji posegi pred poroko: Mesec dni pred poroko je čas za zadnje striženje konic, barvanje pa naj se zgodi en teden pred poroko (da narastek še ne bo viden, obenem pa bo še dovolj časa za morebitne popravke). 
    • 1 večer pred poroko je čas za umivanje las. Tako bodo na poročni dan lasje čisti, voljni in ravno pravšnji za oblikovanje popolne poročne frizure.

     

    poroka-8
    Poročna frizura mora “zdržati” ves dan, zato se o različnih možnostih pogovori z izkušenim poročnim frizerjem. Če pa želiš tudi cvetje za v lase, se poleg frizerja obrni še na poročnega florista.

     

    V KATERO SMER ZAPELJATI POROČNO DEKORACIJO

     

    Vsak obredni prostor ponuja ogromno možnosti za sanjsko cvetlično dekoracijo. Prvo vprašanje, ki si ga morata zastaviti je, kje bo poroka potekala. Bo civilni obred potekal v prostoru ali zunaj? Če bo potekal notri, sta precej bolj omejena s prostorom, če bo potekal zunaj, pa so možnosti skoraj neomejene. 

     

    Najprej določimo stil poroke

    Druga in prav tako pomembna stvar pa je, kakšna tema oziroma stil vama je všeč. Bi želela bolj minimalistično, razkošno, boemsko ali čisto preprosto dekoracijo? V vsakem primeru je pametno najeti poročnega florista, ki vama bo svetoval in vama pomagal pri teh odločitvah. Še prej pa vama priporočam malce brskanja po internetu. Pinterest je prava zakladnica idej! 

     

    Kaj vse zajema dekoracija poroke? 

    Poročna dekoracija lahko zajema vse od dekoracije oltarja v cerkvi, stolov na poroki gozdne jase, do poročnega oboka. Prostor za zabavo se običajno okrasi s cvetjem, kot ga narekuje nevestin poročni šopek in ženinov naprsni šopek. Že pri izbiri vaz, dekorativnih elementov in svilenih trakov za poročno dekoracijo mora le-ta predstavljati vajino zgodbo. Z nevsiljivo govorico cvetja in dodatkov bodo namizne dekoracije kar vabile povabljene, da se skupaj poveselite in ohranite edinstven poročni dan v nepozabnem spominu. 

    V sklop poročne dekoracije poleg poročnega šopka spada tudi naprsni šopek, ki predstavlja del poročne tradicije in poročno cvetlično dekoracijo. Lahko izbereta naprsni šopek na magnet ali na zaponko, predstavlja pa nit, ki povezuje svate in družice v zaključeno celoto. 

    Med poročno dekoracijo poleg naprsnega in poročnega šopka ter seveda dekoracije prostora in dekoracije mize ne pozabita tudi na šopke za družice, poročno cvetje za v lase, cvetlične zapestnice in dekoracijo avtomobila. 

     

    Dekoracija poročne mize 

     Popolna dekoracija poroke narekuje cvetlične dekoracije, obvezno pa se mora ujemati z nevestinim poročnim šopkom. Naloga florista je, da bo vajina poročna dekoracija resnično blestela – tu pomembno vlogo igra dekoracija mize. Dekoracija poročne mize s cvetjem se mora zliti s celotnim ambientom, zato se včasih poleg cvetja na mizi znajdejo tudi drugi dekorativni elementi. 

    Dekoracija poročne mize se lahko začne s cvetjem in konča pri knjigah. Mize lahko okrasimo s cvetjem, se poigramo z zelenjem, svetlobo sveč, prostor okrasimo z okvirji in ogledalci, mizo dekoriramo z darili za goste ali pa na mizo postavimo kakšen drug dekorativni element.

    V prostor poročnega slavja tako vneseta najlepše barve, svežino in lepoto prav s cvetjem. Vajina glavna naloga pa je, da povesta svoje želje glede stila poroke, ki bo osnova za snovanje cvetlične dekoracije.

     

    poroka-porocna-dekoracija
    Poročna dekoracija se mora ujemati z nevestinim poročnim šopkom ter ostalim cvetjem. Odločita se lahko za poročno dekoracijo s cvetjem, svečami ali zelenjem.

     

    KAJ PA POROČNO DARILO?

     

    Kje so tisti časi, ko so naši starši za poročno darilo dobili posodo ali pripomočke za gospodinjstvo, največkrat pa se je zgodilo to, da je bila večina stvari podvojenih ali celo potrojenih. 

    V času, ko so ljudje za poroko pripravljeni odšteti precej več denarja, večina parov pa si poročni obred plača kar samih, je zagotovo najbolj zaželeno poročno darilo kar denar. Ta je potem lahko namenjen plačilu celotne poroke, ali pa poročnemu potovanju. Nekateri pari se celo odločijo za postavitev spletne strani, na kateri zbirajo sredstva za svojo poroko. Čeprav je to zagotovo najpreprostejša in najučinkovitejša rešitev, pa zagotovo ni najbolj sentimentalna.

    Nekateri pari za darilo prejmejo poročno potovanje, kakšen poseben nakit ali pa fotografiranje ali snemanje poroke. Med darili se znajde tudi foto knjiga, v kateri bodo ujeti najlepši trenutki poročnega dne. Gre za darilo, ki bo za vedno nosilo spomine na ta najlepši dan v življenju. 

     

    Unikatna in malenkost drugačna rešitev je, da nevesti za poročno darilo ali pa poleg njega svatje kupijo šopek rož ali celotno dekoracijo. Vsi vemo, da cvetje izraža ljubezen in naklonjenost in je več kot cvetje – je zgodba. Šopki rož so zagotovo magični in so darilo za vse priložnosti. Cvetje je vedno lepo prejeti, še lepše pa podariti. 

     

    Druga možnost je tudi, da par vsako leto na obletnico poroke prejme šopek rož, za kar lahko poskrbita sama ali pa presenečenje dobita kot darilo. Ta pozornost vama bo prav vsako leto priklicala nasmeh na obraz in vaju spomnila na vajin poročni dan. Pa še to – pri Sanjskem šopku lahko sklenete tudi naročnino na šopek

     

    Nekaterim izbiranje daril v trgovinah predstavlja nočno moro, ali jim za nakup zmanjka časa. Rešitev še nikoli ni bila bolj enostavna – dostava daril na dom za različne priložnosti in za lepši dan kar tako je zagotovo priročna rešitev. 

     

    Naročilo darila na dom je vse bolj priljubljeno, zato ne bodita presenečena, če na dan vajine poroke prejmeta kakšen nepričakovan paket.  To je super način za obdarovanje oseb, ki ne živijo v bližini, obenem pa vaju prijatelji vsako leto na obletnico poroke lahko presenetijo s pozornostjo, ki vaju bo spomnila na poročni dan.

     

    Kako se lotiti izbire poročnega darila, da boste z njim navdušili in mladoporočenca pustili brez besed? Zapis V lovu na najboljša darila, vam ponudi nekaj iztočnic in idej, kako pristopiti k tej misiji! Priporočam v branje. Za manj sivih las pri iskanju pravega darila za poroko. Pa tudi za vsa ostala obdarovanja. 

     

    NAJ SPOMINI NE ZBLEDIJO: SNEMANJE POROKE

     

    Poroka je eden izmed najlepših dni vajinega življenja, zato si zagotovo želita, da se ga ovekoveči na več načinov. Kot prvo potrebujeta dobrega fotografa, ki bo poskrbel za čudovite fotografije in iz vajinih gostov potegnil najboljše, seveda pa tudi foto knjigo uredil tako, da bodo spomini ponovno oživeli v trenutku, ko jo odpreta. Ker slika pove več kot 1000 besed, video pa več kot 1000 slik, vama poleg fotografa predlagam tudi snemanje poroke. 

    Poroko so včasih snemali sorodniki ali prijatelji para in vsi se še spominjamo okornih posnetkov videokamere, ki si jih včasih predvajamo in se ob njih tudi dodobra nasmejimo – časi so se spremenili,  Danes si pari radi najamejo kar profesionalnega snemalca ali snemalno agencijo, ki najprej posname poročni dan in ga nato tudi zmontira v pravo poročno pravljico. 

     

    Kako izbrati snemalca? 

    • Najprej se odločita, ali hočeta posneto samo civilno in cerkveno poroko ali bi želela tudi poročno zabavo. 
    • S snemalcem se tudi dogovorita za dolžino videa – lahko gre za nekaj minutni video najlepših poročnih trenutkov, ali pa daljši tudi urni ali več urni video. 
    • Seveda je vse odvisno od vajinih preferenc. Agencij, ki vama bodo posnele poroko, je vedno več in kar nekaj jih je posebej specializiranih za poroke.

     

    Vsekakor pa morata pred odločitvijo za video tudi pomisliti, kako bo okrašena miza, kakšen je poročni prostor, oblike miz, ali bo prava osvetlitev in kje točno bodo stvari postavljene, da bo video izpadel kar se da dobro. Te informacije bo od vaju želel tudi snemalec. 

     

    S pravilno izbrano dekoracijo bo video še lepši

     Nasvetov, da bo poročna dekoracija resnično blestela, je veliko. Cvetje in zelenje prinašata svežino –  dekoracija poroke in dekoracija poročne mize bosta ob soju sveč resnično blesteli. Vse skupaj pa se mora na nek način ujemati z nevestinim poročnim šopkom. 

    Stil in način izdelave cvetlične dekoracije pa se prilagodi obliki in postavitvi miz. Za nasvet in pomoč pri dekoraciji je vsekakor pametno povprašati florista, ki vama bo celotno dekoracijo prostora, mize in poroke znal združiti v prekrasno celoto.

    V prostor vnesita najlepše barve, svežino in lepoto, za vse to pa bodo poskrbele barve, zelenje in seveda poročno cvetje. Letošnji trendi napovedujejo kombinacijo suhega in svežega cvetja, obenem pa v ospredje prihajajo tudi novi stili, kot so minimalizem, boemski in chic stil, moderna eleganca in klasična estetika.

     

    KOLIKO DENARJA POTREBUJETA ZA POROKO?

     

    Pogosto vprašanje, ki se ob načrtovanju poroke pojavi, je, koliko denarja bosta zapravila zanjo. Točne cene poroke vama ne znam povedati, saj je cena odvisna od želja, želene dekoracije, izbora ponudnikov in seveda števila svatov. 

    Pari v Sloveniji za poroko v povprečju zapravijo med 8.000 in 11.000 evrov, če imata posebne želje, pa cena hitro lahko prekorači tudi 15.000 evrov. Če nista zahtevna in ne iščeta najbolj priljubljenih ponudnikov, bosta zanjo vsekakor lahko odštela tudi manj. Če imata točno določene želje in bi rada imela bolj ekskluzivno poroko, pa bosta hitro zanjo lahko odštela tudi precej več.

    Preden začneta z načrtovanjem poroke predlagam, da se usedeta in postavita okviren znesek, ki sta ga pripravljena nameniti svojemu poročnemu dnevu. Zavedajta pa se, da bosta skoraj zagotovo začetni proračun prekoračila za 15-20 %, saj bosta hitro ugotovila, da potrebujeta precej več stvari, kot mislita na začetku. Potem se vprašajta, kaj je tisto, česar si zares želita in ne sme manjkati na vajini poroki, ali izberita elemente, za katere sta pripravljena odšteti več denarja. 

     

    Kaj vse morata upoštevati pri ceni poroke? 

    Civilna poroka, izpeljana v uradnih prostorih je brezplačna, plačati pa je potrebno cerkveno poroko. Seveda ne smeta pozabiti lokacije, razen če se odločita poročiti na domačem dvorišču. Pa poročna obleka in čevlji, frizer, vizažist, najem avtomobila, najem florista in izbira poročnega cvetja, poročna torta, vabila, glasbeniki, snemalec in fotograf, pogostitev, plesne vaje, prstani, prevoz svatov ter animacija za otroke in nastanitev za svate. 

    Veliko denarja lahko prihranita tako, da najameta načrtovalko poroke, ki vama bo najhitreje dobila že preizkušene in zaupanja vredne ponudnike, ali pa vsaj izkušenega florista, ki bo poskrbel za čudovito dekoracijo poroke in poročno cvetje. Znal vama bo svetovati tudi pri poročnih trendih – letos so to šopki, ki so sestavljeni iz kombinacije svežega in suhega cvetja. Tudi vabila lahko izdelata sama doma, za peko slaščic zadolžita sorodnike, frizuro in ličenje pa zaupajta prijateljici ali znanki.

    Predlagam vama, da se ne ozirata na druge, ampak poslušata sebe in načrtujeta poroko, ki vama bo pisana na kožo. Naj vajina poroka vsebuje tiste ponudnike in elemente, ki so vama všeč. Predvsem pa izberita ponudnike, s katerimi se tudi osebno ujameta – tako se izogneta nejevolji, si prihranita kar nekaj skrbi in sta prepričana, da sta za svoj denar dobila kar največ.

     

    poroka-cena
    Cena poroke je odvisna od vajinih želja, izbire ponudnikov in števila svatov.

     

    PRAZNOVANJE OBLETNICE POROKE

     

    Obletnica poroke je namenjena obujanju spominov na vajin najlepši dan v življenju. Vsako leto na isti dan se spomnita svoje čudovite poroke, obenem pa praznujeta uspeh prav vsakega preteklega leta, ki ga srečna preživita v zvezi. 

    Obletnica poroke se sicer lahko praznuje vsako leto, a vseeno je nekaj takšnih, ki imajo v življenju para še toliko bolj poseben pomen. Seveda pa so izrednega pomena tudi prve obletnice, ko so spomini na poročni dan še najbolj sveži. Veste, kako se imenujejo posamezne obletnice?

    • Do desetega leta imajo obletnice poroke vsaka svoje ime, potem pa so poimenovane obletnice na vsakih pet let. 
    • Poimenovanja se od vira do vira razlikujejo, meni najbolj zanimiva so usnjena, lesena ali peščena poroka. 
    • Vsi pa seveda dobro poznamo izraza za petindvajseto obletnico poroke (srebrna) in seveda najbolj pogosto praznovano petdeseto obletnico, ki se imenuje zlata poroka. Takrat sorodniki in prijatelji para, ki je poročen že petdeset let, pripravijo prav posebno slavje, nekateri pari se celo odločijo za obnovo svojih poročnih zaobljub.

     

    Predlagam, da si vsako leto na obletnico poroke privoščita krasen dan, ki vama je pisan na kožo. Pa naj bo to romantična večerja, vikend oddih v dvoje brez otrok ali pa enostavno ostanita doma in obujajta spomine. 

    Da pa bo celotna izkušnja še toliko lepša, si lahko obletnico poroke polepšata tudi s šopkom rož, ali drugim cvetjem, ki ima čarobno moč in je prav poseben način komunikacije med parom. 

    Današnje neveste izbirajo poročno cvetje glede na barvo, obliko in vonj. Se še spomnite, katero je bilo vajino poročno cvetje, poročna dekoracija in poročni šopek? Najlepše poročne dekoracije sicer minejo, a vedno jih lahko ponovno obudite. 

    Lahko si za obletnico privoščite repliko ali pa šopek sestavite iz vajinih najljubših rož. Poročno cvetje ima tudi globlji pomen, saj so v viktorijanski dobi moški pogosto pošiljali raznovrstne rože, s katerimi so izražali svojo ljubezen. Tudi vi ob obletnici začinite svojo ljubezen s krasnim šopkom, ki vama bo priklical čudovite spomine na vajin dan.

     

    poroka-obletnica-poroke
    Poroka je sicer dogodek, ki se zgodi le enkrat v življenju, a naj občutki ne minejo. Ob obletnici poroke podoživita vajin dan tako, kot vama paše: prelistajta poročni album, obiščita prijatelje ali pa si privoščita oddih v dvoje – prikrojita si dan po svoje!
    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    17 marca, 2020