fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    POROKA – NA KAJ VSE MORATA POMISLITI PRI NAČRTOVANJU POROKE.

    Poroka je praznovanje. Obred, ko si dva človeka obljubita večno zvestobo.

    Poročni obred je lahko preprosta civilna slovesnost v mestni hiši ali na drugi, za to namenjeni lokaciji . Sklenitev zveze nekateri proslavijo v ožjem družinskem krogu ali v krogu bližnjih. Lahko pa je poročno slavje obsežen dogodek, ki vključuje tudi verski obred. V nekaterih kulturah in narodnostih poteka več dni in vključuje verske obrede, hrano in pijačo ter več sto gostov.

    Vsekakor pa v širšem pomenu beseda poroka zajema vse, kar je povezano s slovesnostjo in lepimil trenutki. Načrtovanje poroke se začne pri izbiri lokacije za obred in slavje. Kdo bo poskrbel za glasbo? In komu bosta zaupala ujeti vse pomembne trenutke na fotografije? Mogoče da najprej začnemo pri izbiri poročnih vabil in počasi stopnjujemo tempo?

    Na prvi pogled malo stvari, vendar se hitro najde še to in ono, na kar prej nista niti pomislila, da je potrebno urediti. Zato sem se odločila, da v tem blog zapisu spomnim na vse potrebno. Vsak delček šteje. Saj le z vsemi koščki sestavljanke prideta do popolne slike.

     

     

    POROKA BO- KAKŠNA PA BODO POROČNA VABILA?

    Poročno vabilo je prvi stik z osebami, katere si želita imeti ob sebi, ko bosta izrekla zvestobo en drugemu.In prav zato se izbiri in detajlom poročnega vabila posvetita prav toliko kot izbiri poročnega fotografa, obleke, menija ali izbiri cvetja.

    poroka-vabila

    Imaš idejo, kakšen šopek je nosila nevesta, ki je vabila svate s takšnim vabilom, kot jih vidiš na fotografiji? Le klik nanjo te loči do galerije fotografij, katere so bile objavljene na enem izmed uveljavljenih svetovnih poročnih blogov.

     

    Vabilo lahko narekuje celoten izgled poroke.

    Mnogi so prvotnega mnenja, da so vabila postranskega pomena. Vendar bi jaz temu hitro nasprotovala. Vabilo je prvi stik s povabljencem, vabilo mora izražati vaju, vajin življenjski stil in vajin odnos. Z izbiro poročnega vabila, hkrati izbereta stil. Same barve, izbira materiala za izdelavo vabila so lahko vodilo tako pri izbiri obleke, poročne lokacije, torte in vsekakor pri izbiri cvetja. Eden mojih zastavljenih vprašanj na sestanku je tudi: “Mi pokažeta poročno vabilo?” Namreč izbrane barve in motivi na vabilu so nam lahko v veliko pomoč pri izbiri cvetja. Hkrati pa je moje mnenje takšno, da se mora poročno vabilo vsekakor ujemati z izbiro tako barv kot vrste cvetja. Zakaj?

    Vabilo se ujema z designom pozdravne table, pozdravnega nagovora svatov. In vabilo se ujema z menijsko kartico in kartico imena sedežnega reda. Tako k tabli dobrodošlice, menijski kartici in imenski kartici velikokrat dodamo cvetlično dekoracijo. In zato se morajo tiskovine in cvetje zagotovo ujemati.

                                 poroka.poročna vabila    orocna-vabila

    Ste spremenili mnenje o pomembnost izbire vabila? Naj vama zaupam tri vrhunske ponudnike oblikovanja vabil in ostalih tiskovin za poroko: OblikovAna, Laminapaper, Finimini

     

     

    VSE KAR MORATA VEDETI O CIVILNI POROKI

     

    Civilna poroka je glavni in sestavni del vsake poroke, saj gre za uradno pravno veljavno poroko (cerkvena poroka to ni). Država civilno poroko imenuje pravna sklenitev zakonske zveze. Zanimivo je tudi, da je civilna poroka brezplačna, razen v primeru, če se jo odločita skleniti zunaj uradnih prostorov. Če se odločita za civilno poroko zunaj uradnih prostorov, morata poroko prijaviti najmanj 45 dni pred želenim datumom.

     

    Katere dokumente potrebujeta pred civilno poroko?

     

    Za prijavo poroke potrebujeta veljaven osebni dokument in podatke o pričah (ime in priimek, EMŠO, stalno prebivališče). Poročna priča je lahko vsaka polnoletna oseba, pri prijavi pa morata biti prisotna tudi oba bodoča zakonca. Po poroki ima zakonec, ki spremeni priimek, 30 dni časa, da spremeni vse osebne dokumente.

     

    Dekoracija civilne poroke

     

    Torej formalne vidike smo pokrili, sedaj pa k malo bolj prijaznim – dekoraciji civilnega obreda. Če se odločite za poroko v uradnih prostorih, se lahko odločita le za preproste rože na stolih ali rezano cvetje, vendar ne pretiravajta. 

     

    Raje se poleg ostale poročne dekoracije odločita za prav poseben naprsni šopek – naprsni šopki in zapestnice, dekoracija obrednega prostora in blazinice za prstane naj bodo v enakem stilu, kar bo vizualno in tudi čustveno povezalo vse navzoče.

     

    Če pa želita, da je dekoracija civilnega obreda večja, pa predlagam, da se civilno poročita zunaj uradnih prostorov. Tako imata precej bolj proste roke. Okrasita lahko sedeže, naredita prav poseben obok iz cvetja, na mizi naj bo šopek rož, ki se ujema z nevestinim poročnim in ženinovim naprsnim šopkom, na mizi naj bo tudi podstavek za prstana. 

     

    Na sedeže lahko zavežeta tudi imena povabljencev, dodata razne napise ali pa printe, na katerih so vajini najljubši citati. Skratka – idejam ni konca. Vsekakor pa je civilna poroka na prostem precej bolj primerna za večje dekoracije, ki pustijo domišljiji prosto pot.

    poroka-civilna poroka

    Podpis pod fotografijo: Civilna poroka bo zagotovo prišla bolj do izraza, če jo organizirata zunaj uradnih prostorov, saj imata tako popolnoma proste roke pri dekoraciji prostora.

     

    KAJ PA POROČNO DARILO?

     

    Kje so tisti časi, ko so naši starši za poročno darilo dobili posodo ali pripomočke za gospodinjstvo, največkrat pa se je zgodilo to, da je bila večina stvari podvojenih ali celo potrojenih. 

     

    V času, ko so ljudje za poroko pripravljeni odšteti precej več denarja, večina parov pa si poročni obred plača kar samih, je zagotovo najbolj zaželeno poročno darilo kar denar. Ta je potem lahko namenjen plačilu celotne poroke, ali pa poročnemu potovanju. Nekateri pari se celo odločijo za postavitev spletne strani, na kateri zbirajo sredstva za svojo poroko. Čeprav je to zagotovo najpreprostejša in najučinkovitejša rešitev, pa zagotovo ni najbolj sentimentalna.

     

    Nekateri pari za darilo prejmejo poročno potovanje, kakšen poseben nakit ali pa fotografiranje ali snemanje poroke. Med darili se znajde tudi foto knjiga, v kateri bodo ujeti najlepši trenutki poročnega dne. Gre za darilo, ki bo za vedno nosilo spomine na ta najlepši dan v življenju. 

     

    Unikatna in malenkost drugačna rešitev je, da nevesti za poročno darilo ali pa poleg njega svatje kupijo šopek rož ali celotno dekoracijo. Vsi vemo, da cvetje izraža ljubezen in naklonjenost in je več kot cvetje – je zgodba. Šopki rož so zagotovo magični in so darilo za vse priložnosti. Cvetje je vedno lepo prejeti, še lepše pa podariti. 

     

    Druga možnost je tudi, da par vsako leto na obletnico poroke prejme šopek rož, za kar lahko poskrbita sama ali pa presenečenje dobita kot darilo. Ta pozornost vama bo prav vsako leto priklicala nasmeh na obraz in vaju spomnila na vajin poročni dan. Pa še to – pri Sanjskem šopku lahko sklenete tudi naročnino na šopek

     

    Nekaterim izbiranje daril v trgovinah predstavlja nočno moro, ali jim za nakup zmanjka časa. Rešitev še nikoli ni bila bolj enostavna –  dostava daril na dom za različne priložnosti in za lepši dan kar tako je zagotovo priročna rešitev. 

     

    Naročilo darila na dom je vse bolj priljubljeno, zato ne bodita presenečena, če na dan vajine poroke prejmeta kakšen nepričakovan paket.  To je super način za obdarovanje oseb, ki ne živijo v bližini, obenem pa vaju prijatelji vsako leto na obletnico poroke lahko presenetijo s pozornostjo, ki vaju bo spomnila na poročni dan.

     

    NAJ SPOMINI NE ZBLEDIJO: SNEMANJE POROKE

     

    Poroka je eden izmed najlepših dni vajinega življenja, zato si zagotovo želita, da se ga ovekoveči na več načinov. Kot prvo potrebujeta dobrega fotografa, ki bo poskrbel za čudovite fotografije in iz vajinih gostov potegnil najboljše, seveda pa tudi foto knjigo uredil tako, da bodo spomini ponovno oživeli v trenutku, ko jo odpreta. Ker slika pove več kot 1000 besed, video pa več kot 1000 slik, vama poleg fotografa predlagam tudi snemanje poroke. 

     

    Poroko so včasih snemali sorodniki ali prijatelji para in vsi se še spominjamo okornih posnetkov videokamere, ki si jih včasih predvajamo in se ob njih tudi dodobra nasmejimo – časi so se spremenili,  Danes si pari radi najamejo kar profesionalnega snemalca ali snemalno agencijo, ki najprej posname poročni dan in ga nato tudi zmontira v pravo poročno pravljico. 

     

    Kako izbrati snemalca? 

     

    • Najprej se odločita, ali hočeta posneto samo civilno in cerkveno poroko ali bi želela tudi poročno zabavo. 
    • S snemalcem se tudi dogovorita za dolžino videa – lahko gre za nekaj minutni video najlepših poročnih trenutkov, ali pa daljši tudi urni ali več urni video. 
    • Seveda je vse odvisno od vajinih preferenc. Agencij, ki vama bodo posnele poroko, je vedno več in kar nekaj jih je posebej specializiranih za poroke.

     

    Vsekakor pa morata pred odločitvijo za video tudi pomisliti, kako bo okrašena miza, kakšen je poročni prostor, oblike miz, ali bo prava osvetlitev in kje točno bodo stvari postavljene, da bo video izpadel kar se da dobro. Te informacije bo od vaju želel tudi snemalec. 

     

    S pravilno izbrano dekoracijo bo video še lepši

     

    Nasvetov, da bo poročna dekoracija resnično blestela, je veliko. Cvetje in zelenje prinašata svežino –  dekoracija poroke in dekoracija poročne mize bosta ob soju sveč resnično blesteli. Vse skupaj pa se mora na nek način ujemati z nevestinim poročnim šopkom. 

     

    Stil in način izdelave cvetlične dekoracije pa se prilagodi obliki in postavitvi miz. Za nasvet in pomoč pri dekoraciji je vsekakor pametno povprašati florista, ki vama bo celotno dekoracijo prostora, mize in poroke znal združiti v prekrasno celoto.


    V prostor vnesita najlepše barve, svežino in lepoto, za vse to pa bodo poskrbele barve, zelenje in seveda poročno cvetje. Letošnji trendi napovedujejo kombinacijo suhega in svežega cvetja, obenem pa v ospredje prihajajo tudi novi stili, kot so minimalizem, boemski in chic stil, moderna eleganca in klasična estetika.

     

    PRAZNOVANJE OBLETNICE POROKE

     

    Obletnica poroke je namenjena obujanju spominov na vajin najlepši dan v življenju. Vsako leto na isti dan se spomnita svoje čudovite poroke, obenem pa praznujeta uspeh prav vsakega preteklega leta, ki ga srečna preživita v zvezi. 

     

    Obletnica poroke se sicer lahko praznuje vsako leto, a vseeno je nekaj takšnih, ki imajo v življenju para še toliko bolj poseben pomen. Seveda pa so izrednega pomena tudi prve obletnice, ko so spomini na poročni dan še najbolj sveži. Veste, kako se imenujejo posamezne obletnice?

     

    • Do desetega leta imajo obletnice poroke vsaka svoje ime, potem pa so poimenovane obletnice na vsakih pet let. 
    • Poimenovanja se od vira do vira razlikujejo, meni najbolj zanimiva so usnjena, lesena ali peščena poroka. 
    • Vsi pa seveda dobro poznamo izraza za petindvajseto obletnico poroke (srebrna) in seveda najbolj pogosto praznovano petdeseto obletnico, ki se imenuje zlata poroka. Takrat sorodniki in prijatelji para, ki je poročen že petdeset let, pripravijo prav posebno slavje, nekateri pari se celo odločijo za obnovo svojih poročnih zaobljub.

     

    Predlagam, da si vsako leto na obletnico poroke privoščita krasen dan, ki vama je pisan na kožo. Pa naj bo to romantična večerja, vikend oddih v dvoje brez otrok ali pa enostavno ostanita doma in obujajta spomine. 

     

    Da pa bo celotna izkušnja še toliko lepša, si lahko obletnico poroke polepšata tudi s šopkom rož, ali drugim cvetjem, ki ima čarobno moč in je prav poseben način komunikacije med parom. 

     

    Današnje neveste izbirajo poročno cvetje glede na barvo, obliko in vonj. Se še spomnite, katero je bilo vajino poročno cvetje, poročna dekoracija in poročni šopek? Najlepše poročne dekoracije sicer minejo, a vedno jih lahko ponovno obudite. 

     

    Lahko si za obletnico privoščite repliko ali pa šopek sestavite iz vajinih najljubših rož. Poročno cvetje ima tudi globlji pomen, saj so v viktorijanski dobi moški pogosto pošiljali raznovrstne rože, s katerimi so izražali svojo ljubezen. Tudi vi ob obletnici začinite svojo ljubezen s krasnim šopkom, ki vama bo priklical čudovite spomine na vajin dan.

    poroka-obletnica-poroke

    Poroka je sicer dogodek, ki se zgodi le enkrat v življenju, a naj občutki ne minejo. Ob obletnici poroke podoživita vajin dan tako, kot vama paše: prelistajta poročni album, obiščita prijatelje ali pa si privoščita oddih v dvoje – prikrojita si dan po svoje!

     

     

    CERKVENA POROKA

    POROČNA OBLEKA

    POROČNA FRIZURA

    POROČNA DEKORACIJA

    SNEMANJE POROKE

    ORGANIZATORKA POROK

    POROČNE LOKACIJE

    POROKA CENA

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    17 marca, 2020