fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    FANTOVŠČINA: odbito praznovanje v moškem slogu

    Fantovščina je veselica, ki še zdaleč ni tako sodobna kot deluje na prvi pogled, saj so jo v podobni obliki praznovali že Špartanci; zadnjo noč ženinovega samskega stanu, so v moškem krogu proslavljali s slavnostno večerjo ter zdravljicami.

    fantovsina-7


    Fantovščino danes poznajo ter jo v mnogih različicah praznujejo po vsem svetu.
    Tradicij in običajev, ki spremljajo to slavje je malo morje. Čeprav se gre pogosto za precej odbito in živahno zabavo, ki lahko vključuje ugrabitev, nošenje ekscentričnih kostumov, razbijanje porcelana, pranje perila v potoku ter nešteto različic pivskih iger, pa ima ta tudi globlji pomen, saj simbolično predstavlja iniciacijo samskega mladeniča v zrelega moža.

    ? Fantovščina je še zadnja veselica mladega (ali mladega po srcu) zaročenca, pred skokom v zakonski stan. Kot vse ostalo se tudi ta s časi spreminja – sodobni pari se pogostokrat odločijo, da združijo dekliščino s fantovščino in tako nastane STEN Party (Stag Party + Hen Party).

    fantovsina-3

     

    Kakorkoli, nekaj uporabnih nasvetov kot so:

    → kje in kako fantovščino organizirati,
    → koga povabiti,
    → kdo je zadolžen za organizacijo ter proračun

    pa v naslednjih vrsticah, kjer se, prav ste uganili, posvečamo vam, fantje. ?

     

    Kdo je srečnež, ki bo zadolžen za organizacijo fantovščine?

    Organizacijo fantovščine je najbolje prepustiti nekomu, ki bodočega ženina zelo dobro pozna – navadno to nalogo prevzame poročna priča, ni pa nujno.

    Prav tako je odlična ideja, da se dogodek organizira skupaj z vsemi povabljenimi, saj lahko tako vsak nekaj predlaga in doprinese – s skupnimi močmi sestavite fantastičen program!

     

    fantovsina-5

     

    Organizacija fantovščine – kje začeti?

    Za začetek se bo z bodočim ženinom potrebno dogovoriti koga povabiti ter določiti datum zabave (razen, če jo načrtujete kot popolno presenečenje), ki naj ne bo preblizu poročnemu dnevu, saj zabavljači potrebujejo nekaj časa, da si opomorejo. ?

    ? Goste je potrebno kar čimprej obvestiti o izbranem datumu ter rezervirati lokacijo zabave in/ali morebitnih aktivnosti. Razčistiti pa bo potrebno še spodnjih nekaj vprašanj:

     

    1. Kolikšen budget je potreben za fantovščino in kdo plača stroške zabave?

    ? Znesek organizacije dogodka ponavadi poravnajo povabljenci z izjemo ženina, je pa to stvar dogovora. V budget štejte najem prostora, storitev, hrane&pijače, prevoza … Najbolje bo, da skupaj določite proračun zabave in seveda pri tem upoštevate finančne zmožnosti udeležencev. Ne pozabite, da visok budget ne pomeni nujno tudi najboljše zabave.

     

    2. Kdaj naj se fantovščina organizira?

    ? Približno mesec do deset dni pred poroko; ne pozabite na vse predhodne rezervacije. Ker vas bo na fantovščini zagotovo kar precej, upoštevajte, da bo potrebno veliko časa za medsebojno usklajevanje. Zato začnite načrtovati čim prej!

     

    3. Kaj lahko povemo ženinu in kaj zamolčati?

    ? Vsekakor ga seznanite o stvareh, ki jih bo obvezno potreboval na zabavi. Oziroma, če res želite ohraniti čim večji del kot presenečenje, mu jih spakirajte vi. Izzivi, igre in razne potegavščine, pa naj ostanejo skrivnost.

     

    4. Lokacija fantovščine?

    ? Seveda lahko zabavo izvedete pri enem izmed udeležencev doma, je pa precej bolj razburljivo, če se odločite za žur v kakšnem novem, zanimivem kraju. Najpomebnejše je, da bo lokacija pisana na kožo bodočemu ženinu.

     

    Fantovščina – en nepozaben odbit večer, vikend zabava, potovanje?

     

    fantovsina-8

     

    Fantovščina bo nedvomno uspešna, če jo boste čim bolj prikrojili po meri ženina.
    Samo nekaj primerov:

    Je bodoči ženin ljubitelj gora?
    V tem primeru, ne bi bilo slabo najeti kakšne ne preveč odročne gorske koče in tam prirediti vikend zabavo. V takšnem okolju imate ogromno priložnosti za različne športne dejavnosti, igre, piknike …

    ? Morda je prefinjen gospodič z izbranim okusom?
    Tu bi bila super izbira kakšna bolj “salonska” lokacija v mestu – morda restavracija ali nočni klub z odlično postrežbo, lepim ambientom in širokim izborom ženinovih najljubših pijač. Če je ljubitelj specifične alkoholne pijače, pa pride v poštev obisk destilarne gina/viskija ali pa organiziran večer preizkušanja vina/piva (ponudba wine/beer tastingov je precej bogata).

    ?‍♂ Je velik ljubitelj športa in/ali adrenalinskih podvigov?
    Organizirajte bungee-jumping, rafting, paintball, supanje… Ker smo Slovenci resni športniki, to ne bo težko – celotna Slovenija ponuja pestro paleto možnosti, ki bodo poskrbele, da bo fantovščina športnega navdušenca nadvse razgibana.

    ? Kaj pa, če je eden tistih, ki si želi majhno in preprosto zabavo, najraje kar pri nekomu doma?
    Zakaj pa ne – takšne zabave si velikokrat še najbolj zapomnimo. Določite pri komu od udeležencev je idealno prirediti tak žur. Naj bo dovolj prostora za vse povabljence in načrtovane aktivnosti ter glejte, da vas nihče ne bo motil. Morda ne bo slabo, da o zabavi obvestite sosede. 🙂

    ? Je strasten popotnik?
    Organizirajte vikend (ali še bolje – podaljšani vikend) potep po enem izmed evropskih mest. Barcelona, London, Valencia, Praga, Budimpešta, Split, so samo ene izmed zanimivih destinacij, ki so razgibane, živahne ter lahko dostopne.

    Fantovščina je velik življenjski dogodek in bo nekoč dragocen spomin. Temu primerno se spodobi, da je veličastna, izjemna in nepozabna.

     

    fantovsina

     

    Vseeno bodite pazljivi pri organizaciji – niso vse potegavščine/lokacije/presenečenja za vsakogar. Naj zabava poteka živahno in vedro, a varno, kar še posebej velja za ženina, ki se bo moral kmalu zatem zdrav in v enem kosu pojaviti pred oltarjem.

    Veselo načrtovanje!

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    18 junija, 2022