fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    POROČNA SVEČA: čudovit del obreda in lepa popotnica

    Poročna sveča – je obvezna ali ne?  

    Če imata v tem trenutku pomisleke, verjemita, nista edina! Poleg odgovora na to vprašanje, bosta tukaj izvedela še, kaj poročna sveča pravzaprav predstavlja in kako jo lahko izdelata kar sama. Razrešila pa bosta tudi čisto logistične dileme – kdaj jo prižgati, kam jo postaviti in kaj sploh povedati ob prižigu poročne sveče.

     

    Poročna sveča nosi močno simboliko

     

    porocna-sveca-6

     

    Prižig poročne sveče je razmeroma nova, a vse bolj priljubljena tradicija. Ni nujen del poročnega obreda in ravno zato se mogoče komu zdi celo nepotreben ali odvečen dodatek ceremoniji. Zagotavljam vama, da temu ni tako. Draga bodoča nevesta in ženin – upam si trditi, da bo poročna sveča poskrbela za enega najbolj ganljivih trenutkov vajine poroke. Takoj vama zaupam zakaj …

     

    V zadnjem času se vse več parov odloči za ta dodatni ščepec romantike, ne glede na to, ali je poroka cerkvena ali civilna. Poznam kar nekaj mladoporočencev, ki so mi zaupali, da je bil prižig sveče in besede, ki so bile ob tem izrečene, nekaj najlepšega v celotnem poročnem obredu.   

     

    Poročna sveča predstavlja simbol enotnosti in povezanosti ter medsebojne komunikacije. Oziroma na kratko – recept za uspešen zakon, kajne? ?
    Moža in ženo spremlja tudi naprej na njuni zakonski poti in zagori ob prav posebnih priložnostih.

     

    Ko ni pravih besed, naj spregovori plamen sveče 

     

    Obstajajo različne razlage o tem, kdaj naj bi zakonca svečo prižgala, povečini pa je njihov skupni imenovalec – takrat, ko kaj ‘škriplje’ v zakonu.

    ? Po enem izročilu, jo prižgeta takrat, ko se spreta, in jo skupaj upihneta, ko se ponovno pobotata.

    ? Spet druga različica pravi, da jo prižge tisti, ki se noče več prepirati in si želi sprave.

    ? Ali pa enega izmed zakoncev nekaj muči in ne najde pravih besed, s prižigom sveče pa daje partnerju vedeti, da potrebuje pogovor.

     

     

    Nekateri pari to vzamejo zelo resno, zato jo zlepa ne prižgejo. Da zagori njen plamen, mora po njihovem mnenju v zakonu res goreti pravi rdeči alarm. ? Spet drugi se radi že pred samim poročnim obredom pošalijo, da bo prehitro pogorela in bi potrebovali več kot eno.

     

    porocna-sveca


    No, za vse goste v vajinem domu, ki si bodo v kateri izmed vitrin ogledovali »(ne)pogorelost« vajine poročne sveče in jo povezovali samo s količino prepirov med vama, pa naj kar hitro povem, da to niso edine priložnosti za njen prižig. So tudi tiste bolj vesele: 

    ? obletnice poroke,  

    ? trenutek, ko izvesta za nosečnost,  

    ? ob rojstvu vajinega otroka …   

     

    Poročno svečo lahko prižgeta pravzaprav ob kakršnikoli priložnosti, ki je za vaju posebna. Ali ko preprosto potrebujeta nekaj, kar vaju opomni in spomni, zakaj sta vidva še vedno … vidva. ?

     

    OBOŽUJETA “DIY” PROJEKTE?
    Zakaj ne bi sveče izdelala sama?

     

    Kje dobiti poročno svečo? Za to lahko poskrbi ena izmed prič ali pa ženin in nevesta sama. Personalizirano poročno svečo lahko dandanes kupite praktično že pri vsakem ustvarjalcu poročne dekoracije.

    ? Sam svoj mojster – Če pa se malo znajdeta, si jo lahko izdelata kar sama – tako bo še pridobila na čustveni vrednosti.

     

    porocna-sveca-5


    Kupita večjo belo svečo, na
    paus (pol prozoren) papir ali kar na papirnati prtiček natisnita napis (svoji imeni, datum poroke, sliko, verze …) in ga prilepita na svečo. Lahko jo okrasita še s čipko, lesenimi dodatki ali z mini šopkom iz suhega cvetja, ki poskrbi za še dodaten romantični pridih.

    Namig: Naj bodo dodatki usklajeni z barvo in tematiko vajine poroke.

     

    POROČNA SVEČA – kam jo postaviti?

     

    Odvisno od lokacije obreda …

    Pri tradicionalnem cerkvenem obredu je poročna sveča lahko postavljena na osebnem mestu na oltarju ali na ločeni stranski mizici.

    Na slednjo vsekakor ne pozabita, če se bo obred odvijal na prostem. Mizico pokrijta s prtom in nanjo položita poročno svečo, krstni sveči, če jih imata, in po možnosti vžigalnik.  

    ! Ostalih stvari ne postavljajta zraven, da se (v najhujšem scenariju) kaj ne vžge. Verjetno si intervencije gasilcev nihče ne želi na svoji poroki.  

     

    Kdaj se poročno svečo prižge?

     

    Novopečena zakonca svečo prižgeta proti koncu obreda. Po tradiciji naj bi to storila z njunima krstnima svečama. Vsak svojo krstno svečo prižge na drugi sveči, nato pa nad poročno svečo združita plamena in jo skupaj prižgeta, kar simbolizira združitev dveh življenj v eno.

    porocna-sveca-3


    ?
    Ali svojih krstnih sveč ne najdeta? Brez panike!

    Skupaj primeta vajino poročno svečo in jo prižgeta na drugi sveči. Možnosti je torej več, najbolje, da se o njih pogovorita s svojim župnikom oziroma izvajalcem civilnega obreda.

     

     

    Ne najdeta pravih besed? Besedilo ob prižigu sveče.

     

    Prav posebno ganljiv pridih dodajo besede, ki spremljajo prižig sveče in jih lahko prebere vama ljuba oseba (poročna priča, starš, prijatelj …). Najlažja možnost je, da pobrskata za kakšnim že obstoječim besedilom, kot je na primer tole, najbolj znano:

    ? Soj moje luči naj spremlja vajin zakon.  

    Bolj kot darilo, sem nema priča  

    v hiši vajine ljubezni.  

     

    Ni treba, da bi gorela kadar sije sonce.  

    Toda ko se bo stemnilo,  

    ko se bo bližal vihar, takrat me prižgi.  

      

    Ko bo izbruhnil prvi prepir,  

    ko te bosta na tihem mučili  

    potrtost in skrb, me prižgi.  

      

    Ko bo treba storiti prvi korak,  

    pa ne boš vedel kako, ko se boš hotel pogovoriti,  

    pa ne boš našel besed, ko boš hotel objeti,  

    pa bodo tvoje roke kot ohromljene,  

    tedaj me prižgi.  

      

    Moja luč v hiši je znamenje, svetlo in jasno.  

    Moja govorica je preprosta, drugi jo bo takoj razumel.  

    Vajina poročna sveča sem. Oba vaju imam rada.  

      

    Pustita me, naj gorim, kadarkoli in kolikor bo potrebno,  

    dokler me ne bosta oba skupaj z licem ob licu,  

    lahko upihnila. Tedaj bom hvaležno rekla:  

    Pa spet kdaj drugič!  

     


    Draga bodoča mladoporočenca, če pa je v vama vsaj malo pesniške duše, lahko verze, ki bodo spremljale prižig poročne sveče, napišeta kar
    sama.

    Ali še bolje, zadolžitev prepustita tistemu, ki bo besedilo prebral. Tako bo to tudi za vaju presenečenje, besede pa se bodo še bolj usedle v srce in, skoraj prepričana sem, privabile tudi kakšno solzico ganjenosti na oči tistih, ki bodo priča zaobljubi vajine ljubezni. ?