fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    POROČNI PLES – romantičen, zabaven in nepopolno popoln

    porocni-ples-2200

    Poročni ples – ah, tisti prvi preplet teles v skupnem koraku, z glasbeno kuliso, ki govori vajino zgodbo … 

    Sanjarita, kako med prvim plesom lebdita v objemu drug drugega, si zreta v oči in za vaju ne obstaja svet zunaj vajinega intimnega mehurčka? ?

    Ali vama, na drugi strani, tesnobni občutek vzbuja že sama misel na nerodno stopicljanje v soju žarometov ter na številne poglede osredotočene na vsak vajin korak? ?

    Brez skrbi! Ne glede na to, ali ste običajno zvezdi plesišča ali pa se raje sramežljivo držite v ozadju – tu je nekaj preverjenih smernic, ki vas popeljejo do popolnega prvega plesa (naj ob tem dodam – ravno nepopolnosti so tiste, ki so še posebej simpatične in naredijo trenutek še toliko bolj poseben). 

    Na pravem mestu sta, če se sprašujeta:

    ❓ kaj je pomen poročnega plesa in kam ga umestiti,

    ❓ kakšno pesem izbrati,

    ❓ kako poročni ples prilagoditi svečani poročni opravi,

    ❓ kakšna je idealna dolžina prvega plesa,

    ❓ ali potrebujeta profesionalnega plesnega učitelja ali ne,

    ❓ kaj storiti, če ne gre vse po načrtu,

    ❓ kako plesišče otvoriti drugače kot s tradicionalnim poročnim plesom.

     

    porocni-ples-2201

    Poročni ples – kaj veleva tradicija?

    Zakaj? Otvoritveni ples mladoporočencev je eden izmed tradicionalnih elementov poročne ceremonije. Z njim mladoporočenca otvorita plesišče in povabita goste, da se jima pridružijo pri poročni zabavi. Poleg tega nosi tudi simbolni pomen – predstavlja povezanost, enotnost in usklajenost – vrednote, ki bodo spremljale par v njunem nadaljnjem življenju.  

    Kdaj? Pri odločitvi, kam umestiti poročni ples, obstaja več možnosti. Lahko ga odplešeta takoj po uradnem delu in s tem naznanita začetek neformalnega dela slavja. Druga možnost je, da ga prestavita na čas po večerji, ko si vsi naberete malo energije, lahko pa ga prihranita tudi za kasneje, po vsem govorih, zahvalah, predstavitvah svatov … Odločitev je pravzaprav vajina – in odvisna tudi od tega, kako sramežljiva sta in kako hitro želita z nastopom opraviti. ?

    Kaj sledi? Tudi tukaj je izbira v vajinih rokah. Tradicionalno prvemu plesu mladoporočencev sledi ples nevestinega očeta z nevesto ter ženina s svojo mamo. Zatem so možne različne kombinacije glavnih akterjev – ženina in neveste ter njunih staršev. V nadaljevanju sledi še ples prič z novima zakoncema, nato pa se jim na plesišču pridružijo še ostali svatje.

    Seveda pa to niso strogo predvidena pravila. Velikokrat zgoraj omenjeno sosledje ni izvedljivo ali pa so želje glavnih zvezd večera drugačne. Vse, kar šteje, je zabava, praznovanje in ustvarjanje lepih trenutkov. 

    Vem, prehitevam in preskakujem stopnice! Do končne predstave vodi kar nekaj (plesnih) korakov, zato pojdimo lepo od začetka. 

    Prvi korak je izbira ustrezne skladbe ?

    Pri izbiri skladbe za poročni ples nekateri pari ne bodo imeli težav, saj jih druži prav specifična pesem, ki na dan prikliče kak drag spomin – morda se je predvajala, ko sta se prvič srečala, šla na prvi zmenek, si prvič rekla »ljubim te«, mogoče njeno besedilo nosi v sebi zgodbo vajine ljubezni …

    Svetujem vama, da ne izbereta določene pesmi, samo zato, ker je takrat priljubljena ali pa se tradicionalno »spodobi«. Če imata rada določeno skladbo ali izvajalca, a mislita, da morda »ni primerna« za poročni ples – ne pustita se omejevati takšnemu prepričanju. Morda bo v akustični različici naravnost popolna! In tudi če ne – kdo pravi, da mora biti prvi poročni ples počasen? Vajin prvi ples naj odraža vajino osebnost. 

    Če pa vama nobena posebna skladba ne pride na misel, si ne povzročajta dodatnega stresa! Izberita že preizkušeno pesem, ki bo poskrbela za pravo romantiko in kurjo polt vseh navzočih. In po poročnem dnevu bo za vedno postala »vajina pesem«.  

    Tule je nekaj predlogov skladb, v ritmu katerih bosta otvorila svojo najlepšo noč:

    Če prisegata na slovensko glasbo …

    • Odgovor že poznaš, Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa
    • Pepelka, Zlati muzikanti
    • Sva, Maraaya
    • Ljubim, Nina Pušlar in Matjaž Robavs
    • Spet zaljubljena, Alya in Kvatropirci

    Sta ljubitelja dalmatinske romantike …

    • Kap vode, Marko Škugor
    • Kad mi dođeš ti, Oliver Dragojević
    • Prava ljubav, Lana Jurčević in Luka Nižetić
    • Prsti zapleteni, Klapa Rišpet in Jelena Rozga
    • Dani i godine, Nina Badrić

    Vajino ljubezen opevajo pesmi v angleškem jeziku …

    • Love me like you do, Ellie Goulding
    • More than words, Extreme
    • Is that alright?, Lady Gaga
    • If you’re not the one, Daniel Bedingfield
    • Falling like the stars, James Arthur

    Pomislite na svojo obleko in čevlje

    Če načrtujeta kakšno drzno plesno potezo, vnaprej razmislita, ali jo bo nevestina obleka dopuščala. Na primer, obleka v stilu morske deklice bo zagotovo omejevala korak. Zaradi razkošne in bogate obleke pa bosta morala med plesom pustiti več prostora med vama, da se ne zapleteta. ?

    Sploh nevesta naj svoje poročne čevlje obuje nekajkrat pred samim dogodkom, da vidi, kako samozavestno se lahko v njih premika po plesišču. Ne pomagajo niti najboljši gibi, če jih vadi bosa v dnevni sobi, in potem ugotovi, da jih dejansko ne more izvesti v visokih petah. ?

     

    Poročni ples naj bo kratek in sladek

    Če sta na plesišču samozavestna in na vsak način želita pokazati svoje plesne sposobnosti, seveda lahko priredita daljši spektakel, vendar obstaja tveganje, da bo predolg otvoritveni ples zdolgočasil splošno vzdušje. Tudi pri najbolj impresivni koreografiji so dve do tri minute popolna dolžina za ohranjanje želje po “še”. Gostje bodo tako hitreje skočili na plesišče in skupaj z vama nadaljevali zabavo.

    Profesionalni koraki ali lastna koreografija?

    Ne glede na to, ali se bosta odločila za plesnega učitelja, spletni plesni tečaj ali pa bosta koreografijo poskušala sestaviti kar sama – nekaj osnovnih korakov je vsekakor priporočljivo predhodno osvojiti, saj bosta tako bolj naravna in sproščena. Če bosta vadila kar sama, si pomagajta z YouTube kanalom, vajino domišljijo in obilico dobre volje (ter kančkom več potrpežljivosti). ?

    In ne pozabita – vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!

    Prepustita se trenutku in preprosto samo uživajta

    Trema, kakšen kozarček šampanjca, drugačna tla, kot sta jih vajena, obleka … Vse to lahko pripomore h kakšnemu mini dodatnemu zapletu. Vesta kaj? Kar naj! Vidva se samo nasmejta, sprostita in se ne obremenjujta! To so vse nepomembne malenkosti. Karkoli se že zgodi, imejta v mislih, da ste se ravnokar poročili z ljubeznijo svojega življenja, s katero lahko zdaj brezskrbno preplešete celo noč in se poveselite skupaj z vama dragimi ljudmi. ♥️

    Rada plavata proti toku? Poročni ples malo drugače

    Vse več parov se dandanes odloča za preplet tradicije in modernosti – tudi pri otvoritvenem poročnem plesu. Tu je nekaj predlogov, kako tradiciji prvega plesa vdahniti sodoben pridih:

    • Za svoj prvi poročni ples izberita edinstveno (ali nepričakovano) pesem – naj bo takšna, ki pove nekaj o tem, kakšna sta v resnici. Imata rada hip-hop? Na spletu je nič koliko posnetkov parov, ki začetne umirjene ritme valčka preseka s presenečenjem … Salsa je primerna za strastne in samozavestne; če sta po duši rokerja, zakaj ne bi zaključila v udarnem stilu – neveste, pazite le, da ne boste preveč »razmetavale« z glavo, saj veste – frizura in vsi dodatki, ki jo krasijo, morajo vendarle ostati na mestu. ?
    • Radi pojete? Privoščite si karaoke! Nevesti in ženinu pripada čast nastopiti v duetu pri prvi pesmi.
    • Priredite »flash mob« – dogovorite se s svojimi prijatelji in priredite skupno koreografirano plesno točko. To lahko po eni strani zmanjša pritisk na nevesto in ženina, po drugi strani pa poskrbi za nepričakovano presenečenje, ki bo svate zagotovo pustilo odprtih ust.

    Kakorkoli bosta zaplesala v vajino skupno življenje, sem prepričana, da bosta navdušila vse prisotne. Že res, da se bosta lahko spotaknila, pohodila ali zmotila pri plesnih korakih. Nič od tega ni pomembno! V spominu bosta ostala le vidva, vajina romanca, razigranost in simpatična energija. ?‍❤️‍?