fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    Poroka istospolnih partnerjev v Sloveniji

    Poroka istospolnih partnerjev v Sloveniji ni več redkost. Takšna poroka dopušča veliko svobode pri načrtovanju poroke, saj lahko brez slabe vesti spremenite običajne poročne vloge in običaje ter si ta dan naredite zares po svojem okusu. Odkrivamo kako izgleda poroka istospolnih partnerjev v Sloveniji – vse od tega, kdo zaprosi, kakšno obleko nositi, do poročne dekoracije, kjer smo lahko zelo kreativni in svobodni.

     

    Poroka istospolnih partnerjev v Sloveniji

     

    Najpomembnejša zakona, ki urejata položaj istospolnih parov v Sloveniji, sta Zakon o partnerski zvezi (ki se je začel uporabljat februarja 2017) in Družinski zakonik (ki se je v celoti začel uporabljati aprila 2019). Slovenija priznava istospolna partnerstva od 23. julija 2006. Od 24. februarja 2017 so istospolni partnerji v pravicah izenačeni z raznospolnimi z izjemo pravice do sklenitve zakonske zveze, skupne posvojitve otrok in umetne oploditve.

    Z Zakonom o partnerski zvezi so istospolnim parom v približno dvesto situacijah dodelili enake pravice, kot jih imajo raznospolni pari, s tem pa je bilo v večini odpravljeno tudi diskriminatorno razlikovanje enih in drugih parov.

    V skladu z zakonom je torej poroka istospolnih partnerjev v Sloveniji dovoljena. Predstavljamo vam nekaj osnovnih pravil pri načrtovanju takšne poroke.

     

     

    Kako izgleda poroka istospolnih partnerjev?

     

    Kdo zaprosi?

    Pravila kdo zaprosi za poroko, ni. Seveda, obstaja možnost, da hkrati zaprosita oba. Zaročni prstani pri poroki istospolnih partnerjev niso pomemben element. Priložnost lahko obeležite le s kakšnim osebnih darilom za partnerja. Nekateri pari si ob tej priložnosti izmenjajo ure, napišejo pesem, ustvarijo tetovaže ali kupijo drevo, ki ga bojo gojili na skupnem vrtu. Izberite lokacijo, ki vama je pisana na kožo: na koncertu, na počitnicah, v svoji najljubši romantični restavraciji, z zajtrkom v postelji in na romantičnem sprehodu.

    Kdo so priče?

    Poroka istospolnih partnerjev dopušča svobodo pri izbiri prič. Najpomembneje je, da imate ob sebi ljudi, ki so vam najbližji. Na porokah istospolnih partnerjev se pogosto uporabljajo nazivi “spremljevalci porok” ali “častniki”.

    Kakšno obleko izbrati?

    Prav vznemirljivo je, da se nam pri takšni poroki ni potrebno držati običajev in pravil običajne poroke. Ženski istospolni pari lahko izberejo veliko belo obleko in tančice. Moški istospolni pari se lahko odločijo za elegantne ostre obleke ali manj ostre sproščene obleke. Vsak izmed partnerjev ima lahko svoj individualni slog, bodisi enobarven ali barvit.

    Veliko parov si obleko izbira skupaj, tako da obleki pašeta in se ne “tepeta”. Poroka istospolnih partnerjev dopušča veliko izbire in svobode pri izbiri obleke; paziti je potrebno le, da se obleki partnerjev barvno in stilsko ujemata.

     

     

    Poroka istospolnih partnerjev – dekoracija poroke

     

    Poročni šopki za moške

    Na moški istospolni poroki moška – partnerja običajno oba nosita naprsne šopke, kar ni pravilo, je odločitev para.  Nekateri moški poročni pari se odločijo, da oba nosita manjša poročna šopka. Tradicionalno jih nosijo v levem delu obleke. Nekateri priljubljeni cvetovi naprsnih šopkov vključujejo vrtnico, nagelj, gardenijo in lilijo. Moški istospolni pari se praviloma ujemajo z naprsnimi šopki.

     

    Poročni šopki za ženske

    Ženski se največkrat odločita, da ima ena poročni šopek, druga pa naprsni šopek. Lahko imata obe poročna šopka, lahko obe le kronici iz cvetja. Ker ni pravil, običajev in vraž, posebnih omejitev in pravil ni. Zato so istospolni pari veliko manj omejeni in obremenjeni pri načrtovanju poroke.

    Pri ustvarjanju poročnega šopka smo lahko zelo kreativni. Paziti moramo le, da se šopka dopolnjujeta, četudi nista enaka.

     

    Dovolite si prekršiti pravila

    Pogosto opazimo tudi dve nevesti ali dva ženina z dvema zelo različnima slogoma. Različni cvetovi, različne velikosti, različne barve. Nihče ne pravi, da morate s partnerjem izbrati enako cvetje. Drznite si imeti drugačne nepričakovane šopke – kombinacija različnih tekstur, barv, žitaric, cvetov in drugih rastlin lahko ustvari pridih drugačnosti in edinstvenosti, kot je vajina poroka.

     

    Cvetje in dekoracija poroke

    Istospolni pari za svojo barvo cvetja pogosto izberejo mavrične barve, torej barve vseh vrst, a z okusom. V večini imajo istospolni pari prefinjen okus za estetiko in se ne bojijo drugačnosti izven okvirjev.

    Poročni obred in slavje pa sta prav tako okrašena z dekoracijo, kot na običajnem poročnem obredu ženske in moškega. Poročna dekoracija je v veliki meri stvar okusa para, mi pa poskrbimo, da bo poročna dekoracija vaš dan naredila zares poseben.

     

    poroka-istospolnih-partnerjev-dekoracija

     

     

    Lokacija poroke

    Lokacijo poroke lahko izbirate povsem enako kot za vse običajne poroke. Vedno več parov se odloči za poroke na prostem, saj omogočajo popolno svobodi pri dekoraciji in ponujajo številne možnosti pri izvedbi poroke. Ravno tako je tudi prostor na prostem večji; poskrbeti je potrebno le za alternativo v primeru dežja. V Sloveniji so na voljo številne poročne lokacije, ki ponujajo nadvse čudovite poročne kulise, razglede in prostore.

     

    poroka-istospolnih-partnerjev-lokacija

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    26 oktobra, 2020