fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    Poroke v Sloveniji se s časom spreminjajo. V tem prispevku boste izvedeli različne podatke o porokah v Sloveniji in o mladoporočencih. Nekateri statistični podatki vam bodo zagotovo vzeli dih, drugi vas bodo navdušili, ob tretjih se boste nasmejali. Kaj je bilo za poroke v Sloveniji značilno v preteklosti? Kakšni so trendi danes in kaj bo prinesla prihodnost? Odgovore najdete v nadaljevanju.

     

     

    Poroke v Sloveniji in njihovo število

    Znano je, da število porok v zahodnem svetu na splošno upada. Mladi pari se v primerjavi s preteklostjo vse redkeje odločajo za poroko. Včasih je skupno življenje neporočenega para veljalo za grešno (zagotovo poznate izraz “življenje na koruzi”), danes pa so se pričakovanja družbe glede tega spremenila. Nič nenavadnega ni, če partnerja živita skupaj že pred poroko in si ustvarita družino še preden uradno postaneta mož in žena. ?

    Kljub temu pa lahko rečemo, da je število porok v Sloveniji v zadnjih letih konstantno. Nekoliko odstopa leto 2018, ko je bilo približno 500 porok več, kot ostala leta.

     

    Poroke v Sloveniji po letih
    Število porok v Sloveniji je od leta 2015 konstantno. Nekoliko več porok se je zgodilo v letu 2018.

     

     

    Kdaj se v Sloveniji zgodi največ porok? 

     

    Velika večina porok se zgodi med majem in oktobrom, saj gre za obdobje lepega in toplega vremena. ✨ Ko začnejo pari načrtovati poroko in se spraševati, kako izbrati poročne lokacije  v Sloveniji, igra datum poroke pomembno vlogo. Izbor poročnih lokacij je potrebno prilagoditi vremenu, zato ne preseneča, da se večina porok zgodi v mesecu juniju. Najmanj porok se zgodi januarja. 

    Najbolj priljubljen dan za poroko je sobota. Razlog za to je seveda več kot očiten. Poročna slavja trajajo pozno v noč. ? Če je sobota idealen dan za slavje, je nedelja običajno namenjena počitku. 

     

    Dejstva o porokah v Sloveniji
    Največ porok se, tako v Sloveniji, kot tudi v svetu, zgodi med majem in oktobrom.

     

    Povprečna starost mladoporočencev

    Pari po svetu se za poroko odločajo vedno kasneje. Naše babice so se poročale v zgodnjih dvajsetih ali še prej, danes pa nevesta ob prvi poroki v povprečju šteje 31 let. Tudi ženini se poročajo vedno starejši in so povprečno 2 leti starejši od nevest. 

     

    Povprecna starost mladoporocencev ob poroki

     

    Kako pa je s povprečno starostjo ženina in neveste drugod po svetu? 

     

    • Na Švedskem se pari poročajo najstarejši. Neveste so v povprečju stare 33,5 let, ženini pa 36.  
    • Povprečna starost ženina v Indiji je 26 let, starost neveste pa 22. 
    • Američani se poročajo še pred dopolnjenim 30. letom (ženske pri 27, moški pa pri 29 letih).
    • V številnih afriških državah je povprečna starost neveste ob poroki manj kot 18 let.

     

     

    Poroke v Sloveniji – zanimiva dejstva

    Pravijo, da je 7 let magična doba, ki pokaže, ali bo zveza uspešna ali ne. Verjamete ali ne, nekateri se za ločitev odločijo tudi po 50 letih skupnega življenja. V letu 2019 je bilo v Sloveniji takšnih 17 parov. 

    166 mladoporočencev se je poročilo na svoj rojstni dan. ? Za takšno izbiro datuma se je odločilo 87 nevest.

    V letu 2019 je bilo v Sloveniji sklenjenih 54 istospolnih partnerskih zvez, od tega 25 moških in 29 ženskih.

     

    Statisticni podatki poroke v Sloveniji
    Podatki veljajo za leto 2019. Vir: SURS

     

    Trendi in napovedi za prihodnost

    Za konec z vami delimo še nekaj zanimivih trendov, ki jih kažejo raziskave sveže poročenih parov v ZDA. Po opažanjih sodeč je tudi pri nas vse bolj pomembna komunikacija poroke na spletu in družabnih omrežjih.

     

    Zanimiva dejstva o porokah po svetu
    Tudi v Sloveniji poročne načrtovalke opažajo, da komuniciranje poroke na družabnih omrežjih postaja vedno pogostejše.

     

    Poroke v Sloveniji in COVID-19

    Čeprav je situacija koronavirusa v svetu dodobra pretresla tudi poročno industrijo, so trendi vseeno optimistični. Tako kot v ostalih panogah bo tudi na tem področju prišlo do različnih prilagoditev (manj gostov, drugačne postavitve prostorov, upoštevanje zdravstvenih priporočil …). 

     

    “Ko se je začela epidemija koronavirusa v marcu 2020, so bile čez noč odpovedane vse poroke. Za vse, ki delujemo na tem področju, je bilo to obdobje res težko, kot seveda tudi za vse pare, ki so bili primorani odpovedati poroko. Ko se je začetna panika nekoliko polegla, so se stvari začele razvijati. Nekateri so se odločili za drugačno poroko, nekateri so jo prestavili, nekateri odpovedali, pojavili so novi termini porok (med tednom) in celo ponudniki porok na spletu. Celotna poročna industrija se je na nek način morala prilagoditi.” ? Metka, poročna floristka

     

    A to še zdaleč ne pomeni, da je s porokami konec. Vsi namreč dobro vemo, da na koncu vedno zmaga tista stvar, ki se začne na L in je ni mogoče ujeti v kozarček. ?

     

    ALI PAČ?

     

     

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    3 oktobra, 2020