fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    DEKLIŠČINA: divja, nežna, čutna

    Dekliščina – zabava ali obred prehoda?

    Zagotovo pa: ena zadnjih predporočnih dekliških akcij, na kateri se bodoča nevesta poslavlja od samskega stanu! 

     

    Če verjamemo vražam, velja omeniti, da so naši predniki radi rekli: “Brez prave dekliščine in fantovščine ni prave poroke!” Torej? Dekliščina in fantovščina morata biti. Vsaka posebej ali skupaj. To je seveda odločitev, ki pripada bodočima zakoncema. Kar pa pravim jaz: starih vraž ni kar tako za preslišati. Njihova globoka sporočila nosijo starodavne zapise, ki niso privlečeni za lase. 

    Če se dostojno poslovimo od starega, to lahko “zakopljemo” in se odpremo novemu, ki nas čaka. Torej, tako prehod kot vstop v poročni stan morata biti narejena z odliko. In, ker želimo, da je vse popolno, se moramo tudi organizacije dekliščine lotiti entuziastično! 

     

    Ker, kaj pa je lepšega kot najboljši prijateljici organizirati najboljšo zabavo pred poroko?

    In ja, ta zapis je samo za dekleta! ?‍♀   

    Našle boste odgovore na najbolj ključna vprašanja, ki si jih postavljate ob organizaciji dekliščine: kdo je zadolžen za organizacijo dekliščine, zakaj dekliščina potrebuje dober načrt in kako ga narediti, našle boste tudi ideje za nepozabno slovo od življenja na koruzi in razkirjem, zakaj je dekliščina za dekleta pomemen obred

    Pride pa na vrsto tudi fantovščina in fantovsko slovo od samskega stanu, obljubim! 

     

    Dekliščina: kdo jo organizira?

     

    Bodoča nevesta, če si imela v mislih, da je organizacija dekliščine v tvoji domeni, potem ti moram povedati, da se motiš! Ker, dekliščino (vsaj navadno) organizira poročna priča

    Ampak, pozor: to ne pomeni, da ti nimaš besede pri organizaciji. Seveda je najbolj zaželeno, da se o osnovnih željah pogovorita. To je: katera dekleta bodo na dekliščino povabljena, kakšen je časovni razpon, ki ga boste dekliščini namenile – eden, dva, tri ali več dni?, in pa seveda, kolikšno vsoto denarja boš za dekliščino namenila. Ja, drži, vsi stroški, ki nastanejo na račun dekliščine, so stroški, ki jih kriješ ti, bodoča nevesta. 

     

    prica-dekliscina

     

    In ti, nevestina poročna priča – najboljša prijateljica, sestra, zaupnica, moraš poskrbeti za vse drugo! Ja, ni kaj, to je ena tvojih ključnih nalog v vlogi poročne priče. In zdaj lahko izpolniš svoje skrite želje v vlogi organizatorke! 

    Ne veš, kje in kako začeti? Prav zato beri dalje – pripravila sem ti nekaj opornih točk, za katere verjamem, da ti bodo v veliko pomoč, ko se boš lotila same organizacije. Ja, organizacije! Ker, če si želiš, da organiziraš tako dekliščino, da te bo še katera izmed prijateljic povabila k organizaciji dekliščine, potem mora biti vse kot se šika. Ampak, seveda, izpeljano na način, da je sproščeno in, da v ozadju ni čutiti pravil organizacije! 

     

    Že res, da je po navadi poročna priča tista, ki prevzame organizacijo dekliščine, a nič ni narobe, če vsaka izmed udeleženk poskrbi za svoj doprinos. Vse je stvar dogovora, in ko pride do zaključne akcije, mora biti kot met na koš za tri točke – odločen in natančen!

    In gremo – k načrtu dekliščine!

     

    Dekliščina ima (časovni in programski) načrt!

     

    nepozabna-dekliscina

     

     

    Nekaj ključnih izhodišč je, pri katerih je dobro, da se ustaviš in jih premisliš, kako bodo izpeljana:

    1. Kdo so povabljene na dekliščino – kdo (in kako) jih povabi

    Organizatorka in bodoča nevesta poskrbita za seznam povabljenih na dekliščino. V skupnem dogovoru je tudi, kako se povabijo in seveda, kdo jih povabi. Izhodišča so različna – včasih nevesta, včasih poročna priča. Stvar je subjektivna, potreben je le dogovor. Tudi način povabila je lahko sila preprost, s klicem ali sporočilom, lahko pa seveda stvar naredita bolj veličastno in pošljeta vabila po pošti ali z zanimivim grafičnim izdelkom preko e-pošte.

     

    2. Lokacija dekliščine

    Druga točka je nadvse pomembna točka. Ker seveda na njej obstane tudi velik del same organizacije – boste potrebovale prevoz, šotor, pižamo? Ali se bo dekliščina odvijala le nekaj korakov stran od nevestine hiše in boste potem vse skupaj prespale pri njej? Ta informacije je seveda nadvse pomembna za vse udeleženke dekliščine, saj se mora vsaka organizirati po svoje. Zato: v vabilu natančno povejte, kaj boste dekleta potrebovale, kje boste in koliko časa.

     

    3. Koliko časa boste namenile praznovanju samskega stanu 

    Časovnica dekliščine. En večer, v miru, ob kozarcu vina? Ali 3-dnevni road trip? Super je zastaviti cilje, ki se jih lahko v nadaljevanju še da spremeniti. Zato je prva pomembna točka, ki se navezuje na čas tudi, da z organizacijo dekliščine začnete dovolj zgodaj in vse udeleženke povprašate o možnostih – imajo dovolj časa, si to lahko privoščijo?

     

    4. Kaj si želi in česa si ne želi bodoča nevesta

    Nikoli, ampak res nikoli na dekliščini ne počnite ničesar, kar bi bodočo nevesto spravilo v preveliko zadrego in s tem v slabo voljo. Ja, zabava je super, tudi nagajive norčije so super. Ampak, vse do svoje mere – zato tudi tekom dekliščine opazujte, kako se situacija razvija in poskrbite, da bo bodoči nevesti vedno lepo! Glede na to, da organizirate dekliščino, verjamem, da svojo prijateljico poznate zelo dobro in dobro veste, kaj si želi in kaj ji ne ustreza. To je njena zabava – zadnjič bo v tej vlogi. 

     

    5. Kakšno temo bo imela dekliščina?

    Vedno je fino, da ima dekliščina kakšno temo. Drugače povedano, da ima celotna dekliščina dramaturški lok. Saj veste: uvod, vrh in zaključek. In to se seveda najlažje doseže s tem, da določite tematiko, da spišete program dekliščine. Pa s tem seveda nimam v mislih že na pol pijanih iger in prodajanja piškotov. Tema dekliščine je veliko več: skušajte zajeti tiste ključne mejnike, ki so zaznamovali življenje prijateljice in na njih gradite temo dekliščine. 

     

    6. Seznam vseh potrebščin, potrebnih za izvedbo dekliščine

    Kaj vse boste potrebovali, da bo vse tako kot mora biti je seveda odvisno od vseh že zgoraj naštetih točk. Torej, če potrebujete rekvizite – poskrbite zanje. Potrebujete dekoracijo prostora za dekliščino, vam manjkajo dekorativni elementi? Kontaktirajte nas! 

    Je potrebno rezervirati kakšen avto, šoferja? Prostor, kjer boste prespale? Ne pozabite na jedačo in pijačo. Zapišite si, kaj vse potrebujete in potem kljukica za kljukico!  ✔

     

    Ideje, kako dekliščino narediti nepozabno

     

    Nekaj je, kar za dekličino velja: biti mora nepozabna, malce nora, čustvena, sproščena. Biti mora, z eno besedo, izjemna! 

    In, vprašate me, kako do tega? 

    Rekla bom, ni vsaka dekliščina primerna za vsako dekle. Ker vsaka je samosvoja, s svojim stilom življenja: divja, nežna, čutna, mirna, romantična, pustolovka. 

     

    In kaj naredi dekliščino najboljšo? To, da je narejena po meri bodoče neveste! ?

     

    dekliscina-ideje

     

     

    Če je vaša prijateljica romantična: najemite prostor z romantičnim razgledom, izberite dobro muziko, dobro vino in prigrizki, ki božajo brbončice. Vse, ki boste na dekliščini, zberite slike, ki so vam skupne, naredite album ali diaprojekcijo. Pojte, plešite. 

    ?  Če je bodoča nevesta divja in polna norih idej, če so ji všeč hitre akcije: najemite kombi, 2-dnevni road trip na kakšno izmed lokacij, ki jih je rada obiskovala ali na katerih je žurala kot najstnica! Prespite v šotoru, kuhajte na ognju. 

    ? Je vaša prijateljica huda oboževalka kakšnega benda? Peljite jo na koncert! 

    Ima že vrsto let neizpolnjene želje o katerih govori? Surfanje, kava v Parizu? Skok s padala, potapljanje? Ogled starin, jahanje, sankanje z Mangarta? Izpolnite ji želje! 

     

    Niso vsa dekleta za bele majice z napisom “bodoča nevesta”, sprehajanje od lokala do lokala in lovljenje potencialnih kupcev, ki bodo prispevali kakšen cvenk za k poroki. Kot niso vsa dekleta za “tradicionalne” igre, ki se jih po navadi izvajajo na dekliščinah. 

    Saj veste, kako gre: Biti izviren je včasih težko, a prav zato je izvirnost toliko bolj cenjena. In tak isto velja tudi pri dekliščini. Ne ozirajte se na večino, ampak se raje posvetite osebnosti – vaši prijateljici, za katero organizirate dekliščino! 

     

    Ker, ja … Dekliščina je še zadnja zabava v samskem stanu! Ampak, je res samo to? ?

     

    Dekliščina: več kot le zadnja zabava v samskem stanu!

     

    dekliscina

     

    Povem vam, tako kot marsikatero dekle sanja o sanjski poroki, tako sanja tudi o izjemni dekliščini. In tako je seveda tudi prav! Ker, le enkrat samkrat v življenju se poslovimo od samskega stanu, mogoče celo svojega priimka. To si zasluži praznovanje. Izjemno praznovanje!

    Ker je, kot sem zapisala že na začetku tega zapisa, pomembno, da staro pospravimo z dobro gesto in se novemu odpremo z vsem svojim srcem. 

     

    Dekliščina ni le zabava. Je pomemben mejnik v življenju vsakega dekleta – tako pomemben kot je prva menstruacija, porod, poroka. In le mi smo, z željo po novem in zapuščanju starih navad in ritualov, pozabili, da je to še en prehod v življenju dekleta, ki mora pustiti življenju pozitiven pečat. 

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    12 januarja, 2021