fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    Poročna priča: desna roka ženina in neveste

    Poročna priča – najpomembnejši sopotnik ženina in neveste na poroki.

     

    Verjetno ni bolj pomembnega, ali vsaj bolj zaupanja vrednega, posameznika na poroki, kot sta nevestina in ženinova poročna priča.

    A poslanstvo poročne priče se ne začne in zaključi na poroki, ampak že veliko prej. Lahko bi rekli, kar istočasno, ko bodoča mladoporočenca začneta z načrtovanjem poroke.

     

    ➡  Današnji zapis je namenjen vama, bodoča mladoporočenca, ki se sprašujeta, kako izbrati poročno pričo in kakšne zadolžitve lahko preneseta nanju.

    ➡  In hej, tudi tebi, ki so te pravkar izbrali za poročno pričo in ne veš, kakšne so tvoje naloge in kako sestaviti svoj govor na poroki.

     

    Kdo naj bo poročna priča

     

    Najbolj preprost odgovor je: poročna priča je nekdo, na katerega se lahko, v času organizacije poroke in poroke same, zanesete 100 odstotno! 

    Kdo je ta, ki mu v življenju najbolj zaupate, ki vas ne bo pustil na cedilu, tudi če gre kaj narobe, ki vas uspe bodriti, vam brisati solze in še mnogo nalog, ki pridejo v paketu najboljše poročne priče na svetu.

     

    porocna-prica-poroka

     

    Nekoč je bila navada, da sta bili poročni priči v sorodstvenem razmerju z ženinom in nevesto. V veliki večini so to bili bratje ali sestre. Danes temu ni več tako, veliko več primerov je, ko so poročne priče prijatelji – torej, vaši največji zaupniki. 

    Izbira poročne priče je povsem svobodna. Pravno formalno pa boste v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih našli podatek, da je priča pri sklepanju zakonske zveze lahko vsaka oseba, ki ima poslovno sposobnost.

     

    Naj bo to brat, sestra, najboljša prijateljica ali prijatelj, naj bo ta odnos zgrajen na iskrenosti in medsebojnem zaupanju. Po vsej verjetnosti, poročna priča v vašem življenju ni le muha enodnevnica.

     

    So poročne priče nujno potrebne?

    Z januarjem leta 2018 so v veljavo stopile nekatere novosti na področju sklepanja zakonskih zvez. Med njimi tudi veljavnost zakonske zveze brez prisotnosti prič.

    Če sta poročni priči pred tem imeli vlogo pri dokazovanju sklenitve zakonske zveze, se zdaj ta identifikacija opravi kar na podlagi veljavnih osebnih dokumentov.

    Mimogrede, če niste vedeli: tudi poročni prstani že dlje časa niso več potrebni.

    Zgoraj navedeno velja ob sklenitvi civilne poroke. Če je na vajinem seznamu tudi cerkvena poroka, v tem primeru sta priči pri cerkvenem obredu še vedno obvezni.

     

    Boš moja poročna priča?

     

    Vabilo za poročno pričo

    Ja, tudi poročni priči potrebujeta snubitev. Skujta s partnerjem načrt, kako ju bosta povabila k nalogi.

    Naj bo vabilo tako, da bosta že takoj ob začetku ponosna na svoji vlogi.

    Navaden klic po telefonu verjetno ne bo prinesel takšnega šarma, zato razmišljajta o čem bolj prepričljivim. 

     

    bos-moja-prica

     

    Kaj pa recimo skupen pohod na kakega dvatisočaka. Ali pa dober koncert. Pismo po pošti z dodanim vabilom. Kosilo, večerja. Nekaj, kar vam je skupnega in pri čemer boste vsi uživali. 

     

    Nevesta, svojo pričo lahko recimo povabiš k nalogi s šopkom cvetja in priloženim vabilom za poročno pričo: “Boš moja priča?”  ?

     

    Naloge poročnih prič

     

    Že povedano: poročna priča na svojo nalogo nastopi že veliko pred poročnim dnem.

    Verjetno velja omeniti, da se naloge nevestine priče razlikujejo od nalog ženinove priče.

    Dolgi jeziki radi rečejo, da so naloge nevestine priče obsežnejše in bolj zahtevne, a le zato, ker, da ženske rade bolj kompliciramo. Kdo bi vedel. ?

    Vsekakor pa je pomembno, da skupno sodelovanje med pričama in bodočima zakoncema. Pogovor bo vsekakor nujen, da določite vloge in naloge. Skratka, naredite plan in izpovejte si želje, da bo poroka stekla tako kot mora.

     

    Nevestina poročna priča

    Pripravi se na eno bolj pestrih obdobij svojega življenja in imej telefon vedno pri sebi, kajti – bodoče neveste so polne vprašanj in naslednjih nekaj mesecev boš ti njena desna roka, močan steber! 

     

    porocna-prica-nevesta

     

    Si pripravljena? Veš, kaj te čaka v novi vlogi, vlogi poročne priče? 

    Če bo nevesta želela, ji boš verjetno na pomoč priskočila že pri oblikovanju vabil, pri izbiri cvetja in poročne dekoracije, torte, seveda tudi pri izbiri poročne obleke.

    Organiziraj dekliščino! In to tako, ki bo po godu bodoči nevesti. Mimogrede, če nisi vedela, strošek dekliščine je na strani neveste, a na tvoji strani je, da bo dekliščina ena najboljših stvari, ki jih je doživela v življenju.

     

    Kaj pa na poročni dan?

    Bodi pri nevesti kar se da zgodaj. Pomagaj ji pri oblačenju, ličenju in vseh podrobnostih, ki sta se jih dogovorili. Bodi njena psihična opora – ta dan bo poln čustev. Nekatere naloge boste lahko dorekli že prej, skupaj z ženinom in njegovo pričo. Kot je na primer sprejemanje gostov, skrb za sedežni red. Bodi dosledna pri opravljanju nalog. Če bo poroka imela šrango, boš seveda morala sodelovati in se boriti za pravice neveste. In najpomembnejše: pazi na nevesto in njen šopek. Lahko, da ti bo zaupana tudi skrb za prstane.

    Naloga ni preprosta, a podeljena ti je bila z namenom, zato opravi jo z odliko!

    Poročna priča ženina

    Drži, kakšno nalogo manj kot poročna priča neveste boš imel, a vendarle, tudi tvoja naloga ni od muh!

     

    porocna-prica-zenin

     

    Poskrbi za fantovščino (plača jo ženin). Tako, da bo po njej ostal še kakšen spomin. Veš, kaj mislim? Zmerno. A vseeno, veseljaško. Naj bo to najboljša fantovščina leta, ki jo bo težko prekašati. Zato, povabi na kup kolege in dobro si omislite, kaj boste ušpičili. Naj ima fantovščina dobro zgodbo.

    Zna se zgoditi, da bo tvoj kolega imel še kakšne želje, ali potreboval še kakšno roko pri organizaciji poroke. Če te prosi za pomoč, skušaj biti na voljo.

     

    Na poročni dan?

    Tako kot nevestina poročna priča se tudi ti na svoje mesto zglasi že dovolj zgodaj. Lahko, da ti bo dodeljena skrb za poročni avtomobil. Ste se dogovorili, kakšna bo dekoracija avtomobila za poroko? Poskrbi, da bo, kot se šika! Bodi v nenehnem stiku z voznikom ali, če si voznik ti, nazdravljaj šele, ko bo avto dokončno parkiran! Če bo na poroki šranga, boš ti v glavni vlogi pogajalca. Zato se dobro pripravi. Kajti na drugi strani so fantje, ki bodo zahtevali veliko! Priporočam tudi kakšen trening za mišice. ?   Na večernem poročnem slavju pa skupaj z nevestino pričo skrbiš tako za nevesto kot tudi za njen šopek.

     

    Poročni govor prič

     

    Govor priče ni nujno sestavni del poročnega obreda. Če bosta ženin in nevesta želela, da ga pripravite, vam bosta to zagotovo dala vedeti.

    Nič pa ne bo narobe, če ga čisto za vsak slučaj, vseeno pripravite. Ker, lahko pa vas presenetijo in povabijo k besedi, ne da bi ženin in nevesta o tem kaj vedela.

    Seveda pa lahko presenečenje pripravite tudi vi – sami ali skupaj s še drugo pričo. Čustven ali zabaven. Izbira je na vaši strani.

     

    Poročna priča je življenjski sopotnik

     

    Ko ugasne sijaj poročnih luči, ste razrešeni dolžnosti.

     

    porocna-prica-za-vedno

     

    A vendar imejte v mislih: izbrani ste bili za veliko vlogo in podlaga, na kateri ste bili izbrani za poročno pričo je dolgoleten, poglobljen odnos z ženinom ali nevesto. Ta odnos pa naj ne ugasne po poroki.

     

    Poročna priča je naloga na poroki, prijateljstvo pa tisto trajno. 

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    23 decembra, 2020