fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    NAPRSNI ŠOPEK: VEČNE DILEME – Cena, Oblika in Kdo naj ga nosi

    Naprsni šopek – cvetoči okras za vašega izbranca.

    Pri izbiri poročnega cvetja je potrebno upoštevati veliko različnih elementov, ki morajo skupaj tvoriti popolno poročno zgodbo. Skupaj z vašim partnerjem se morate odločiti za kupico stvari kamor sodi tudi poročni naprsni šopek. Kakšnega izgleda naj bo, kdo ga naj nosi in kako, ter kopica ostalih vprašanj – v vodniku Poroka in naprsni šopek.

     

    Kaj je naprsni šopek?

    Naprsni šopek za poroko je pravzaprav moška različica poročnega šopka. Gre za manjši ročni aranžma (manjši šopek rož), ki krasi moško obleko. Pripnejo si ga pri prsih, od kod tudi ime – naprsni šopek. Ker je skoraj toliko pomemben kot poročni šopek neveste, njegov videz nikakor ne gre zanemariti.

     

    naprsni-sopek

     

    So poročni naprsni šopki pomembni? Jih na poroki potrebujemo?

    Čeprav naprsni šopki za poroko niso nujni, so zelo lep način, s katerim ženina ločimo od ostalih svatov. Hkrati je naprsni šopek tudi dodaten element elegance in se lepo poda v zgodbo nevestinega poročnega šopka. Še posebno so naprsni šopki zaželjeni, kadar ženin nosi preprosto obleko črnih, sivih ali modrih tonov, saj obleko “privzdignejo”, jo popestrijo, ji dodajo svežino in romantičen pridih. Poročni naprsni šopki tako pomembno sovpadajo v poročno zgodbo. Večina parov se odloči za naprsne šopke, in tudi poročni trendi so uporabi teh mini poročnih šopkov naklonjeni.

    Kako naj izgledajo naprsni šopki za poroko?

    Naprsni šopki ali mini poročni šopki se morajo stilsko in barvno ujemati z vašo poroko ter dopolnjevati šopek neveste. So pomembnen element celotne poročne zgodbe.

    Naprsni šopki se izdelujejo oz. kreirajo z enako mero pozornosti kot poročni šopki. Pri izdelavi naprsnega šopka ne gre le za cvet vrtnice, katerega pritrdimo na zaponko, ampak veliko več. Najprej je potrebno izbrati najbolj vitalne, najlepše in najprimernejše oblike in velikosti drobnejšega cvetja. Vsekakor izbiramo med cvetjem, ki sestavlja tudi poročni šopek. Nato se lotimo sestave, pri kateri moramo biti prav tako pazljivi, da skreiramo pravo obliko in šopek pravilno vežemo. S cvetličarskimi tehnikami in čutno kreativnostjo, ki jo uporabljamo pri svojem delu, ustvarjamo popolne naprsne šopke. Pika na i in zadnji pomemben element je še dekorativni trak na stebelcu naprsnega šopka. Tu velja previdnost, saj lahko z napačno izbiro traku izničimo vso lepoto cvetja, ki je v naprsnem šopku.

     

    naprsni-sopek-na-zaponko

     

    Naprsni šopki za svate ali samo za ženina?

    To je eno od pogosto zastavljenih vprašanj na prvem srečanju s poročnim parom. Kdo vse naj nosi naprsnike?

    Lepo je, če ima naprsni šopek vsaj ženin in obe poročni priči. Velikokrat naprsnike nosijo tudi starši neveste in ženina ter ožja družina. V zelo redkih primerih pa se par odloči za naročilo naprsnih šopkov za vse povabljence. Še nekaj let nazaj so bili naprsni šopki za svate pravilo, sedaj je postalo to izjema.

    Ima nošnja naprsnega šopka kakšen pomen?

    Če so včasih naprsni šopki pomenili vez med vitezom in njegovo oboževalko, danes nošnja naprsnika pomeni vez med ženinom in nevesto. Tradicija se je s časom tudi nekoliko spremenila. Najverjetneje nas naprsni šopek v trenutku spomni na tradicionalni slovenski nagelj v rdeči barvi z nekaj zelenja. Res je, da so bili naprsni šopki do nedavnega pri nas izdelani le iz nageljnov. Navada je bila, da so naprsne šopke nosili vsi gostje poroke, a danes temu ni več tako. S svežim vetrom idej se tako tradicija kot stil izdelovanja naprsnih šopkov umikata. Le-ti so postali prava mala umetnina in paša za oči.

     

    In kako se odločiti?

    Vsekakor je lepa gesta, da z naprsnimi šopki povežete vse svate. Vendar je velikokrat strošek naprsnih šopkov za povabljene razlog, ki pretehta k odločitvi, da naprsnike nosijo le ženin in poročni priči. Pa vendar lahko s preprostimi, majhnimi naprsnimi šopki poroki dodate svežino in svatom na tak način izrazite dobrodošlico na poroki.

    Kontaktirajtenas in zagotovo bomo našli pravo rešitev za vas.

     

    Poročni naprsni šopki – cena

    Cena naprsnih šopkov se pri različnih ponudnikih precej razlikuje. Nekateri cvetličarji naprsne šopke ponujajo že za 3€, medtem, ko je pri nekaterih cena precej višja.

    Zakaj torej nekateri cvetličarji lahko naredijo naprsni šopek za 3€, mi pa jih imamo po dosti višji ceni? Ker je končni izgled dražjega naprsnega šopka 100% drugačen od tistega cenenga, hkrati pa se bo njegov izgled obdržal do konca poročnega dne.

    Naprsni šopek mora biti sestavljen iz večih manjših delcev, ki se lepo povezujejo v eno celoto. In z uporabo prave cvetličarske tehnike zagotovo zdrži v najboljši formi skozi celoten poročni dan.

     

    Katero cvetje izbrati za naprsni šopek?

    Naprsni šopek iz cvetja ali zelenja?

    Naprsni šopki so običajno narejeni v stilu poročnega šopka neveste. Ženin nosi naprsni šopek, ki je nekoliko bogatejši s cvetjem, priči pa nekoliko skromnejšega.

    V kolikor se par odloči za naprsne šopke, pa so le-ti preprosti, to je iz zelenja ali z enim manjšim cvetom.

    Nekaj idej lahko najdete tudi na našem Pinterest profilu.

     

    Katero cvetje izbrati?

    Po posvetu s poročnim floristom mu pri izbiri cvetja zaupajte, saj bo le on vedel, katero poročno cvetjebo skozi celoten dan ostalo svežega izgleda.

    Prav tako vam bo poleg izbire cvetja ponudil možnost izdelave naprsnikov z možnostjo pritrjevanja na magnet ali na zaponko.

     

    Kako pritrditi naprsni šopek?

    Poročni naprsni šopek se pritdi z zaponko ali magnetom.

    Če je v materialu ženinove obleke luknja za zaponko, se steblo rože napelje skozi luknjo in se pričvrsti z zaponko. Kadar pa na obleki ni luknje, ali pa je le dekorativna, je potrebno steblo pritrditi na sprednji del tkanine. V vsakem primeru mora biti naprsni šopek usmerjen navzgor in proti levemu ramenu ženina.

    naprsni-sopek-iz-cvetja-in-zelenja

     

    Naprsni šopek ali zapestnica – kaj naj nosi nevesta?

    Naprsni šopki, ki jih nosijo tudi ženske, so ponekod pomemben statusni simbol za matere neveste in ženina ter včasih celo za babice.

    Lahko jih nosite neposredno na oblačilih, v kolikor pa vam vaša obleka tega ne dopušča, pa se lepo podajo tudi na zapestju ali v laseh kot špangica iz cvetja.

    Zapestnice so priljubljene tudi na maturantskih plesih in nevestnih zabavah.

    porocna-zapestnica-iz-cvetja

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    4 oktobra, 2020