fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    Poročna darila: takšna s stilom, sporočilom.

    Poročna darila so kot vrečka presenečenja.  

    Kako v nekaj korakih do darila, s katerim boste presenetili še sebe, kaj šele mladoporočenca.

    Sledi navodilom. Sploh ni tako težko! Mamo to! ?

     

    porocna-darila

     

    Povabljeni na poroko? Si že sestavljate v glavi seznam mogočih daril, ki bi jih pogojno lahko podarili mladoporočencema? Je poroka že tik pred vrati, vi pa še vedno brez prave ideje? Ste podoben scenarij že doživeli? Naj se ne ponovi več!

    ?   Izdam vam, kaj so ključni »aha momenti« in odločilni koraki, ki vas pripeljejo do pravega darila. 

    Verjetno si želite odgovora na vprašanje, kaj je najprimernejše darilo za poroko? Tega odgovora vam ne znam servirati na krožniku in zlagala bi se, če bi rekla, da ga imam! Ker, najboljše darilo je tisto, ki nosi osebno noto, je iskreno, malce odpičeno, vsekakor neobičajno.

     

    Velja si zapomniti: vaše darilo je vaše sporočilo. Bodite izvirni!

    Kje torej začeti in kako se lotiti izbire pravega darila?  ➡ Pri IDEJI!

     

    Poročno darilo: ključna je PRAVA IDEJA!

     

    Preprosto, kajne? A ni vsaka ideja tudi dobra ideja. Je pa pri mnogih dejavnikih ključna! Tudi pri izbiri poročnega darila, za katerega si želimo, da bi mladoporočenca dobesedno sezul! 

    ?  Do prave ideje za poročno darilo boste lažje prišli, ko se spogledate s spodnjimi iztočnicami: 

    • Kaj je skupna strast para, ki se bo poročil?

    Potovanja? Cvetje? Kulinarika? Knjige? … Ko boste odgovorili na to vprašanje, boste že stopili na pravo pot do izbire pravega darila! Če poznate katero izmed strasti, ki jih pripišete paru, potem bo tisto, kar boste poklonili, zagotovo imelo pravo simboliko!

    • Boste darilo kupovali v solo izvedbi ali bo za darilom stalo več posameznikov?

    S tem je povezana tudi »velikost« darila, bolje rečeno, kakšen bo finančni vložek, ki ga boste namenili za poročno darilo. Seveda pa se s tem lahko spremeni tudi odnos do darila, saj veste, nimamo vsi enakega okusa. Mimogrede, mladoporočenci so v večini navdušeni nad skupnimi darili. 

    • Koliko časa imate, da darilo naredite, kupite, naročite v izdelavo?

    Časovni okvir je pomemben. Čas hitro beži in zlahka se naredi, da boste imeli super idejo, pa bo za izvedbo le te zmanjkalo časa. Zato stopite v akcijo pravi čas! 

     

    ?   Vzemite bel list in si zapišite odgovore na zgoraj navedene iztočnice. Potem pa, vklopite možgančke, aktivirajte kolege in razbijte prašička, v katerem hranite prihranke.

     

    Vaše darilo = vaše sporočilo – naj izstopa!

     

    Glavni namen izbire pravega darila je, kakšno sporočilo nosi. 

    Torej, kakšno sporočilo stoji za darilom, ki ga poklanjate? Koliko časa in energije ste namenili izbiri? Nosi darilo vaš osebni podpis, tudi če se nanj ne bi podpisali? 

    Živimo v svetu potrošnje in, na žalost, je tradicija poklanjanja izgubila svoj pravi pomen. Zato je res iskreno darilo še toliko težje izbrati. Velikokrat slišimo misel ob nakupu daril “kaj naj pa kupim, saj ima vsega dovolj”. Ampak – ne gre za količino ali velikost. Velika sporočilnost se velikokrat skriva v majhnih, in ne nujno materialnih, stvareh.

     

    porocno-darilo-sporocilo

     

    Ko bo vaše darilo imelo osebni pečat – takrat bo imelo “nekaj več” in takrat bo izstopalo!

    ?  Da bo poročno darilo izstopalo, je v idejo fino vključiti še nekaj domišljije. Odlično bo, če poročno darilo zapakirate v kakšno super smešno dogodivščino iz življenja para, ki se poroča. Obujanje spominov – vedno dobra izbira. Skozi slike, besedo, film. Vedno vžge tudi element presenečenja! Povabite na poroko komika ali dramsko skupino, ki zna življenjsko zgodbo para vključiti v svoj performans. Preverjeno – vsi prisotni boste jokali od smeha.

    In seveda, tu je še tista vrsta daril, ki jih izdelate sami. Ta brez dvoma nosijo največjo sporočilnost. 

     

    Si mladoporočenci res najbolj želijo denarja?

     

    Odgovoriti na to vprašanje z DA ali NE, je preprosto nemogoče.

    Toliko različnih poročnih parov, toliko različnih želja.

    Nekateri si bodo mislili, ah, spet denar, ta pa res nima druge ideje; spet drugi pa bodo najbolj veseli denarja, saj želijo z njim, mogoče, pokriti stroške poroke, ali pa že imajo sestavljen plan, za kaj vse ga bodo porabili.

    Naj opomnim, da je danes že povsem običajno, da tisti pari, ki si za poročno darilo želijo denar, na to opomnijo že v vabilu na poroko. Torej, ena skrb manj – že veste, kaj boste podarili mladoporočencema.

     

    porocno-darilo-denar

     

    A glej, tu se že pojavi drugo vprašanje. Koliko denarja podariti za poročno darilo? ?

    Seveda je odvisno od vašega premoženjskega stanja, pa tudi v kakšnem odnosu ste si z mladoporočencema. Napisanega pravila, kolikšna naj bo vsota podarjenega denarja, ni. Je pa manjše, splošno dejstvo, da paru vsaj vrnete za stroške vaše pogostitve.

     

    Poročna darila poleg denarja

     

    Ampak nekaj pa je vseeno fino podariti poleg denarja, se strinjate? 

    Zdaj napoči trenutek, ko preletite skozi zgoraj zapisane iztočnice, pod poglavjem  Poročno darilo: ključna je PRAVA IDEJA! – četudi boste za drobno pozornost, zapravili manj denarja in verjetno tudi manj časa, pa je to drobno darilo lahko vseeno posebno, iskreno in in ima simboliko.

    Naj bo uporabno in naj se na darilu, ki ga boste poleg denarja podarili, ne nabira prah. 

    Kaj meni najprej pade na pamet? Oljka! ?  Oljka ima izjemno močno simboliko in je nadvse primerna za darilo – predstavlja namreč rodnost in zdravje ter simbolizira mir. Pa Začimbe. Dober domač čaj ali liker. Vznemirljiva knjiga – pravzaprav dve, eno za nevesto, drugo za ženina, da se ne bosta prepirala, kdo jo bo bral. Podarite jima svoj čas, povabite ju na večerjo, na sprehod, v hribe.

     

    porocna-dariila-poleg-denarja

     

    OLJKA je izjemno darilo – ne le kot poročno, ampak tudi ob kakšni drugi priložnosti. Denimo kot darilo za materinski dan. ?

     

    Kakšnih poročnih daril ne kupujte in zakaj ne

     

    Če pripadate starejši generaciji, potem ne dvomim, da se v kakšnem kotu vašega stanovanja skriva še kakšno zaprašeno darilo z vaše poroke, izpred 20 let. Ali mogoče še vedno po škatlah zapakirani krožniki, skodelice? Če pripadate mlajši generaciji, pa se verjetno sprašujete, zakaj starši še vedno hranijo vso to (neuporabno) kramo!

    Odgovor je torej kot na dlani, ne kupujte daril, za katera se odločite zadnji hip in mislite, da bodo paru koristile.

    Ne nasedajte prodajnim trikom »to je najboljše darilo za poroko«, ker noben trgovec ne more vedeti, kaj je najboljše poročno darilo za vašo najboljšo prijateljico, sestro. hčer.

    Postavite se v vlogo, kako je vam, ko v dar prejmete neuporabno, brezosebno darilo? Potem obrnite situacijo in verjamem, da nočete biti tisti, ki takšno darilo tudi poklanjate.

    Vedno več je tudi, tako imenovanih, “daril na bone”. Ja, se strinjam, ti so vsekakor bolj uporabni kot predmeti, na katerih se bo nabiral prah. A če že kupujete bone, dodajte jim osebno noto! Naj to ne bo le suhoparna kartica. Napišite osebno sporočilo, zdekorirajte, naredite bonu zgodbo, povejte, kaj se skriva v ozadju. Le tako bo darilo dobilo večjo vrednost.

     

    Kako zaviti poročno darilo

     

    ?   Bravo! Zdaj ste verjetno že izbrali popolno poročno darilo. A tu še ni konec. Ker kaj pa najprej vidimo, ko darilo dobimo v roke? Ja, točno to – kako je zavito, v kaj je zavito.

    Zakaj torej ne bi osupnili že s prvim izgledom, še preden mladoporočenca sploh prideta do bistva?

     

    porocna-darila-zavijanje

     

    Če sami niste vešči zavijanja, ali kreativnost ni vaša stvar, se boste verjetno obrnili na osebo, ki ji to bolje gre od rok – a še vedno, ne izpustite stvari izpod nadzora. Vedno povejte, kaj si želite in predstavite zgodbo darila, da bo, tudi ko bo zavito, predstavljajo celoto.

    Za vas sem že zbrala nekaj hitrih, luštnih in okolju prijaznih idej za zavijanje daril

    ✂ Z nekaj vašega truda in nekaj mojih nasvetov, se boste tudi sami lahko lotili zavijanja kot pravi mojster. 

    Sicer pa, če nas potrebujete – cvetličarna Sanjski šopek je doma v Škofji Loki – tu smo za vas, da slišimo zgodbo poročnega darila, ki ga boste podarili.

     

    Kako zaviti denar za poročno darilo

     

    Kuverta z denarjem? To ni več v modi! Gremo na kaj bolj izvirnega! 

     ➡ Že preverjena varianta: v prašičku, polnem kovančku. Ali namesto prašička, skrinja.

     ➡ V dežniku, na katerega privežete bankovce.

     ➡ Če ste bolj navihane narave, lahko bankovce ali kovančke skrijete v pesek ali seno.

     ➡ Če bi denimo poleg denarja podarili še rožo ali drevo, lahko denar privežete na liste, veje. Lahko pa iz vej sami oblikujete drevo in ga dekorirate s kovanci in bankovci.

     ➡ Iz denarja lahko oblikujete kakšen zanimiv element – hišo, žival.

     

    Še nasvet – imejte v mislih, kakšen odnos imata do denarja mladoporočenca. Nekateri namreč niso naklonjeni ideji, da denar postane dekorativni element. Zato mogoče ne bo vsem všeč, če boste iz denarja delali origamije, ali denar uporabljali na torti in podobno.

     

    Kdaj se poročna darila izroči

     

    Najlažji nasvet bi bil: opazujte okolico. Ko bo na poroki čas za poročna darila, boste zagotovo vedeli. 

    Vsaka poroka ima svoj značaj in svoj potek, zato tu ni zgolj enega samega pravila. Drži pa, da se navadno poročna darila izroča, ko je konec poročnega obreda. Ni pa seveda nujno. Nekateri darila izročajo takoj in na mestu, kjer sta si nevesta in ženin obljubila zvestobo, spet drugi tam, kjer bo potekalo poročno slavje. V nekaterih primerih je seveda to tudi ista lokacija.

     

    kdaj-se-da-darilo-na-poroki

     

    Nič ne bo narobe, če mladoporočencema darilo izročita prej ali celo kakšen dan kasneje. Seveda odvisno od tega, v kakšnem odnosu ste si. Imejte pa v mislih, da na sami poroki verjetno ne boste imeli možnosti natanko razložiti pomena vašega darila ter, da mogoče ne bo zasijalo v vsej veličini, kot si želite sami. Pa tudi, v središču poroke vendar ni obdarovanje, ampak slavje nove zakonske zveze, velike ljubezni.  Zato spoštujte želje ženina in neveste. To je njuna poroka! Naj bo sanjska.  ? 

     

    To si piši za uho: poročna darila niso za vsak dan

     

    Povzetek ključnih iztočnic za izbiro pravega poročnega darila:

    1. Vedno razmisli, kdo je par, ki mu darilo kupuješ. V idejo darila vključi njune skupne strasti.
    2. Darila za poroko niso tiste sorte, ki jih kupuješ zadnji hip. Napiši jim zgodbo in ne podarjaj dolgočasne krame. Naj darilo izstopa, naj bo edinstveno.
    3. Razmisli, koliko si pripravljen_a za darilo odšteti in ali boste darilo kupovali v skupini.
    4. Izstopi iz okvirjev vsakodnevnega – tudi poroka se ne zgodi vsak dan, kajne?
    5. Poročno darilo naj ima osupljiv zunanji izgled.
    6. Kar podarjate nosi vaše sporočilo – bodite iskreni!

    In srečno pri iskanju prave ideje – zdaj že veste:  ?  IDEJA JE KLJUČNA! 

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    17 decembra, 2020