fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    Poročni fotograf: ujame poljub, naredi ga večnega

    Poročni fotograf je kreator spominov vajine poroke.

     

    ✂ V rokah drži škarje in platno. No, prav za prav ne, v rokah drži predmet, ki je njegovo življenje preoblikoval v poklic. Življenjsko poslanstvo. In zdaj se vaša življenja prepletajo. Vidva želita najlepše, najboljše, najimenitnejše poročne fotografije, kar jih je svet videl in on – poročni fotograf – je tu, da vaju sliši, vidi in vama usteže. Hkrati pa najbolje opravi to, kar zna: drobne trenutke spremeniti v večne spomine. 

    Poročni fotografi so kot čarovniki. Tisti pravi, kakršen bo tudi vajin, imajo magično oko in magičen občutek. In pravi občutek – ta je tisti, ki vas je združil na skupen imenovalec: to je vajina poroka

     

    porocni-fotograf-katjasimon6

     

    Posebna naloga je pred nami in ta je, da potrdimo vse trditve, za katere mislim, da so ključ do izbire najboljšega poročnega fotografa za vaju. Ko se bosta strinjala z zapisanimi trditvami – takrat bosta vedela – izbrala sva prav: to je najboljši poročni fotograf in fotografiral bo najino poroko! 

     

    Poročni fotograf: tako poseben, da mu zaupava 

     

    Brez zaupanja ni pravega odnosa. Tega se, verjamem, globoko zavedata, saj sta pred točko, ko si bosta, tudi uradno, potrdila večno zvestobo. Zavedamo se, da je zaupanje gonilo vseh odnosov. Tistih, ki jih gojimo leta in leta in tudi takih, ki v naša življenja pridejo in grejo, a imajo pri tem nenadomestljivo vlogo ali nalogo. Eden takih zagotovo je poročni fotograf. 

     

    Zakaj je pomembno, da poročnemu fotografu zaupata? On je tista persona, ki bo za vedno v spomin zapisala vajin sanjski poročni dan. On je tisti, ki se mu bosta vedno v mislih zahvalila (ali ga grajala), ko si bosta ogledovala poročne fotografije. Moči, ki jo ima pri tem vajin izbrani poročni fotograf, nima nihče drug. Na njegovih ramenih je, da so poročne fotografije vajine poroke, zelo preprosto, popolne!

     

    porocni-fotograf-katjasimon3

     

    Kako torej do cilja, da svojemu fotografu popolnoma zaupata in se mu predata? 

     

    ➡  Vodim vaju do tja!

    Skozi korake, ki vaju bodo pripeljali do trditve “Tako poseben je, da mu zaupava. On bo najin poročni fotograf in pika.”

     

    Kateri so koraki, ki so naju pripeljali do usodnega “DA – on bo najin poročni fotograf!”

     

    Predstavljam vama 5 ključnih korakov, za katere je fino, da jih prečešeta in, obljubim vama, da bosta prišla do pravega cilja. Saj vesta, tistega, ki imata že zastavljenega v mislih – da se popolna poroka preseli tudi na fotografije.

    Sledita mi. ⬇

     

    1. IZBERITA STIL POROČNIH FOTOGRAFIJ

    In s tem seveda tudi tudi stil fotografa. Brskanje po spletnih straneh fotografov bo v naslednjih tednih ena izmed prioritet vajinega prostega časa. Veliko je poročnih fotografov, zato odločitev verjetno ne bo padla na prvo žogo. A, ko se bosta vidva odločila kakšen stil poročnih fotografij si želita – takrat bosta lažje izbirala. Vsak fotograf ima namreč svoj stil poročne fotografije: dokumentarni, portretni, reportažni … in pa tudi svoj stil uporabe svetlobe in obdelave fotografij. Ampak, ključ je: ko bosta videla, kaj je všeč vama, se bo izbor fotografov zožal. 

    1. POROČNA FOTOGRAFIJA JE SPECIFIČNA – kakšne so izkušnje fotografa na tem področju?

    Izberita izkušenega fotografa! To je prava pot do uspeha. Še najbolje je, da je izkušen tudi na področju poročne fotografije. Zdaj so galerije fotografov že dostopne vsakomur, a galerije vendarle niso vse. Zato raziščita globlje in preverita izkušnje.

    1. SPOZNAJTE SE, ZGRADITE ZAUPANJE & POVEJTE ŽELJE

    Nikar ne pojdita z glavo skozi zid. Če fotograf, ki si ga želita na vajini poroki, ne bo predlagal predhodnega srečanja v živo – ga predlagajta vidva! Res je pomembno, da se srečate, spoznate in da si seveda izmenjate svoje želje in poglede. Kar nekaj fotografov je že, ki naredi tako imenovani fotografski test pred poroko – in z vama posname nekaj fotografij, da lahko vidita, v katero smer se bo poročno fotografiranje razvilo. 

    1. DOGOVORITE SE ZA CENO

    Cena poročnega fotografiranja je po navadi že vnaprej določena. Kot bosta lahko prebrala v nadaljevanju zapisa, ima večina fotografov določene, tako imenovanje “poročne foto pakete”. Cene paketov so določene vnaprej in velika večina fotografov ima javno dostopne cenike. Seveda pa ni greh, če poskušate iztržiti kaj več ali znižati ceno.

    1. REZERVIRAJTE TERMIN

    Zadnja uganka in tista, za katero vedno upate, da bo uresničena. Bolje bi bilo, če bi jo prenesli kar pod točko 1., ker sicer, če ni prostega termina tudi vse ostale točne ne morajo biti izpolnjene. Zato – stopita v kontakt z želenim poročnim fotografom dovolj zgodaj, da si zagotovita prost termin. Dobri fotografi so vedno zasedi. 

     

    Fotografija, ki nima cene: poročna fotografija

     

    ? Kako že gre tista – nekatere stvari so neprecenljive. No, med njimi je zagotovo tudi poročna fotografija. Verjemita mi na besedo, ko bosta čez 5, 10, 20 let gledala poročne fotografije, ne bosta niti enkrat samkrat pomislila na to, koliko sta odštela za poročne fotografije, ampak bosta preprosto srečna, ker sta izbrala dobrega poročnega fotografa, ki je ovekovečil vajino poročno slavje. 

     

    Poročna fotografija nima cene – je spomin, ki traja večno. 

     

    porocni-fotograf-katjasimon4

     

    Svetujem, da res dvakrat premislita, kaj je več vredno – dobre poročne fotografije ali nekaj evrov več v žepu, ki jih bosta tako ali drugače zapravila in nanje pozabila.

    Pravijo, da so 3 stvari, za katere se pri poroki ne spodobi varčevati: pogostitev, poročna dekoracija & poročni fotograf.

     

    Kakšno ceno imajo poročni fotografi

     

    Preden preidemo k bistvu, ne morem, da ne podam svoje iztočne misli: 

     Ne šparajta pri poročnem fotografu! 

     

    porocni-fotograf-katjasimon2

     

    Zdaj pa k bistvu, ki vaju verjetno najbolj zanima: kakšno ceno imajo poročni fotografi?

    Veliko poročnih fotografov ima, za lažje odločanje, že vnaprej pripravljenih nekaj paketov poročnega fotografiranja. Fotografi jih seveda poimenujejo, poetično, vsak po svoje, a v osnovi gre za isto vsebino:

     

    • “all-in” paketi = paketi, ki zajemajo fotografiranje celotnega poročnega dne [800 – 1200 ]
    • krajši obseg poročnega fotografiranja = samo obredi ali določeno število ur [400 – 500 €]
    • fotografiranje poročnega para (lahko tudi predporočna fotografija) [100 – 200 €]

    Cene poročne fotografije, ki jih navajam, so samo informativnega značaja. Za točne cene seveda jamčijo poročni fotografi sami. Ampak vsaj približno taki so cenovni okvirji cen poročnega fotografiranja. Ne smemo pa pozabiti, da so v ceno seveda vštete fotografije – v različnih izvodih in oblikah (odvisno do fotografa). Nekateri vam bodo v svojih paketih ponudili tudi video snemanje poroke.

     

    Kdo je najboljši poročni fotograf?

     

    Zaključno misel si bom izposodila pri slovenskem pregovoru: “Vsake oči imajo svojega malarja!” 

    Zato je nagovorno vprašanje zadnjega poglavja, vprašanje brez pravega krčmarja. Ker stil poročnega fotografa in vajin okus odloča, kdo bo najboljši poročni fotograf. To pomeni, da bo najboljši poročni fotograf vaše prijateljice nekdo s popolnoma drugačnim stilom fotografiranja. 

     

    ?   Najboljši poročni fotograf vsake poroke pa je tisti, ki zna poročeni par z vsako fotografijo vedno znova popeljati nazaj in podoživeti trenutek znova in znova.

     

    porocni-fotograf-katjasimon5

     

    Moja favorita sta KATJA+SIMON PHOTOGRAPHY.  Podpisujeta se pod vse fotografije, ki so opremile vizualno podobo današnjega zapisa. 

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    20 januarja, 2021