fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    POROČNA TORTA: sladka kraljica poročne noči

    Poročna torta – v sanjah nosi sporočilo sreče.

    V realnosti? Tudi!

    Kako lepo je, kajne, ko sanje prenesemo v realnost? In ni prav veliko sporočil takih, ki bi tako neposredno slikale realnost tudi v svetu sanj. No, eno smo torej našli – to je poročna torta. Tista krasna, slastna lepotica, ki ji na poroki, povečini na prelomu enega dne v drug dan, posvetimo veliko pozornosti. Ne samo zato, ker nam je na poroki vsem padel sladkor, ampak tudi zato, ker je po navadi poročna torta tudi prava paša za oči. 

    Če v današnjem zapisu pričakujete kakšen recept za poročno torto, no potem vas moram, na žalost, razočarati. Sem le zaljubljena v cvetje, a glej, tudi nora na sladice. Zato so torte, sploh to velja za poročno torto, zame izjemne mojstrovine in že, ko pišem, se mi cedijo sline. Prav lahko se zgodi, da se po objavi tega bloga, zapodim še v peko torte. 

    Mmm, kaj pa ti? Kateri je tvoj najljubši okus torte? Prisegaš na tradicionalne okuse in oblike, ali se rad_a razvajaš in vedno znova okušaš nove in drugačne?

     

    porocna-torta-10

     

    O čem pa torej, če ne o recepturah poročnih tort?

    • O zgodovini poročnih tort – ki seveda v srednjem veku niso spominjale na današnjo – ne po izgledu, ne po okusu.
    • Kakšne poročne torte so v trendu danes in kdaj boste v bližini poročne torte našli tudi mene. 
    • Tudi v svet sanj se danes potopimo in razložimo pomen torte v sanjah.
    • O poročnih tortah kroži kar nekaj vraž. Veš kakšno? 
    • Podelim tudi nekaj uporabnih nasvetov, da bo poročna torta zares zasijala v vsej svoji sladkosti

    Super dan za listanje čtiva o poročnih tortah, se strinjaš? 

     

    Poročna torta skozi čas

     

    Kdaj se prvič srečamo s poročno torto?

    Bilo je v času antike. Ne bomo jih še poimenovali poročne torte, bolje jim pristoji naziv pogača. Po navadi nadevana z orehi in medom. Obredni pomen poročne torte pa se je uveljavil v času starega Rima. Takrat so nad glavama ženina in nevestine prelomili tako imenovani poročni kolač oz. pogačo (tudi poročni kruh, poročna štruca), z željo, ki simbolizira plodnost: da bi ženin in nevesta imela veliko otrok. V nekaterih zapisih lahko beremo tudi, da je kolač prelomil kar ženin nad glavo neveste in s tem zaključil čas neveste kot device ter predajo svojega življenja svojemu možu. S tem je povezano tudi dejanje akta razreza prvega kosa poročne torte – a o tem v poglavju Vraže o poročni torti. 

     

    porocna-torta-4

     

    Poročna torta podobna današnji ima svoj izvor v anglosaksonskih časih. Izgledalo naj bi približno takole: Svatje so na poroko prinesli majhne kolačke in jih postavljali enega na druga. Tako je nastala večnadstropna poročna torta. Kasneje je v Franciji napredni pek dobil idejo o tem, da bi sestavljanko iz kolačev lahko prekril z glazuro – in to je današnja poročna torta. 

     

    Bosman – poročni ali ženitovanjski kruh v Sloveniji

     

    Ja, tudi v Sloveniji poznamo tradicijo poročnega kruha – lahko bi mu rekli predhodnik današnje poročne torte. 

    Tradicija le tega je doma v Prekmurju in tam so radi rekli, da prave prekmurske poroke ni brez ženina, neveste, svatov in bosmana. Ta obredni kruh – štruca, pletena iz kit in vedno izjemno okrašena, je omenjena že v pisnih virih 17. stoletja. Po različnih krajih je predstavljal del različnih obrednih poročnih protokolov – z bosmanom so uprizarjali krst novorojenega otroka, ali z njim plesali in ga ob koncu plesa položili pred nevesto in ženina. Zapisi pričajo o tem, da je v 70-ih letih 20. stoletja bosman že zamenjala poročna torta. 

    Bosman je na simbolni ravni predstavlja blagoslov zakona, simbol  plodnosti. Značilno zanj je bilo tudi, da so ga ob koncu poroke razdelili med svate. 

     

    Poročna torta danes

     

    porocna-torta-15

     

    Poročna torta zagotovo ima vsaj toliko različnih receptov in oblik kot jabolčna pita. Če poznam končno številko? Ne! Ker zagotovo prav zdaj nekdo nekje pripravlja torto, ki je nihče še ni videl in okusil. In preden bo ta zapis dokončan, bodo po svetu nastale že tri nove različice tort. 

    Ja, tako priljubljena je postala torta, da težko še najdemo slavje brez nje. Že od nekdaj veljajo za kraljice med slaščicami, pa ne samo zaradi zunanjega izgleda, temveč tudi zato, ker priprava torte potrebuje nekaj matematičnega in fizikalnega znanja, pa tudi geometrijskega in kemijskega. Saj si ne predstavljata, da zarežeta prvi kos poročne torte in se ta prevrne pod svojo težo? No, zato! 

    Torte se v sami pripravi niso spremenile, ohranjajo svoj namen. Vedno znova se preizkušajo nove recepture, glazure, dekoracije. Še vedno pa ostajajo prave lepotice in veljajo za najbolj kompleksne na področju kuharskih tehnik. Seveda med njimi najbolj zahtevna je poročna torta. 

    Glavna sprememba, ki jo lahko opazimo skozi trende poročnih tort, je velikost oz. bolje rečeno višina tort – iz visokih, nekaj nadstropnih smo prešli na manjše oz. nižje. Tudi dekoracije so postale bolj minimalistične.

    Danes so poročne torte postale ne več le slaščičarski, ampak tudi umetniški izdelek. 

     

    Cvetlična dekoracija za poročno torto

     

    Poročni torti, popolnega okusa, s končno dekoracijo dodamo piko na i.

    Tu se z vajino poročno torto srečam tudi jaz. S Petro iz PCakes radi skreirava kaj novega, super všečnega. Ker, a ni to en čudovit popoln par – izjemna poročna torta in sanjsko cvetje? Brez dvoma!

    In ne pozabite, še enkrat spomnim: na poroki pride tisti moment, ko se kar naenkrat vse oči usmerijo v poročno torto in ji namenijo vso pozornost, zato je skrb za torto in dekoracijo le te, še kako pomembna.

     

    porocna-torta-a

     

    ?  Rada izpostavim tudi, da so na porokah vedno bolj popularni, tako imenovani sladki kotički – ves sladkor vajine poroke na enem mestu. In, ja. Tudi tu se ustavi moje floristično in ustvarjalno oko. Poskrbela bom, da bo prav toliko mamljiv že z očesom kot tudi, ko bodo slaščice okušale brbončice povabljenih. 

     

    Če torto sanjate – boste zagotovo srečni

     

    Že ime našega cvetličnega studia pove, da vedno gremo proti cilju, za katerega menimo, da je sanjski. In tako mi je, pri raziskovanju gradiv o poročnih tortah, na proti prišla tudi razlaga sanj. O tortah seveda. 

    In zanimivo je, da torta, tako v sanjah kot v realnosti nosi isto sporočilo: SREČNI BOSTE!

    Torta v življenje prinaša veselje, lahko pričakujete vesel dogodek, naklonjenost nekoga.

    Ja, to je ta občutek, ko okušate noro dobro poročno torto … Mmm, ko zaigra srce, ko je vse kar čutite neizmerna sreča.

    Še koga mika, kos sočne torte?

     

    Vraže o poročni torti

     

    porocna-torta-12

     

    Zdaj nam je že jasno, da poročna torta pomeni več kot le poročno sladico. Pri rezanju in degustaciji torte gre za enega izmed poročnih obredov

    Običaj pravi, naj bi v prvi kos torte zarezala nevesta sama – ker sicer v zakonu ne bo otrok. A danes je tudi ta vraža že malce ovržena in običaj spremenjen v dvojino. Prvi kos torte odrežeta skupaj ženin in nevesta, ki si ga razdelita in to dejanje simbolizira prvi skupni ob(r)ed. Hkrati pa tudi pripravljenost skrbeti drug za drugega. 

    Poročna torta, ki jo mladoporočenca razdelita svatom, prinaša srečo v vsak dom. Zato se nikoli ne odpovejte kosu poročne torte! To pa ne bo težka, naloga, kajne?

    Govori se, da naj bi samske punce, ki si kos poročne torte dajo pod blazino sanjale bodočega partnerja. Nevesta pa naj bi si kos poročne torte shranila in si s tem zagotovila, da moža nikoli ne bi zamikal skok čez plot. 

     

    Poročna torta: uporabni nasveti

     

    Za konec še nekaj uporabnih nasvetov:

    • Rekla bi, da pri izbiri kreatorja vajine poročne torte velja isto kot za poročnega fotografa: dobri so vedno zasedeni. Zato si termin rezervirajta dovolj zgodaj. Ko se prvič srečate že imejta izdelane svoje želje  o okusih in željah – tako boste lahko lažje nadaljevali pot. 
    • Dogovorite se za termin okušanja poskusnih poročnih tort.
    • Dogovorite se tudi za količino in ceno. 
    • Ne pozabite na transport poročne torte na dan poroke in njen razrez – dobro je imeti nekoga, ki bo namesto vas poskrbel za oboje. Razen seveda tistega prvega kosa torte. 
    • Poročna torta naj, tako kot poročna dekoracija, odseva vaju – vajin okus, vajino življenje, vajin stil.

     

    porocna-torta-14

     

    Potem pa, samo še: POROKAKdaj bo? 

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    7 februarja, 2021