fbpx
GALLERIES
    • Slovenščina

    STE SE KDAJ VPRAŠALI, ZAKAJ NEVESTA NOSI POROČNI ŠOPEK?

    V blog zapisu vam razkrijem zakaj nevesta nosi poročni šopek.

    Da skrije svoje od pričakovanj tresoče roke?

    O ne, nošnja nevestinega poročnega šopka ima globlji pomen, ki izhaja še iz časa Rimljanov.

    Rože in poročno cvetje spremenijo vzdušje na vsaki poroki, poročni šopek je pika na i vsake poročne dekoracije in tudi vsake ljubezenske zgodbe. Dobrodošli med cvetlicami!

    Zakaj nevesta nosi poročni šopek
    Želiš slediti našim poročnim šopkom? Na našem Instagram, kjer dnevno objavljamo nove fotografije poročnih šopkov naših nevest.

    Vsaka nevesta poleg poročne obleke sanja tudi o tem, kako bo v svojih rokah nosila poročni šopek. Res je, da šopek in dekoracija poročnemu dnevu dodata lepoto in poskrbita za romantičen pridih, pa vendar imajo poročno cvetje tudi globlji pomen.

     

    Kako se je vse skupaj začelo?

    V starem Rimu so neveste namesto šopkov nosile vence, spletene iz zelišč. Verjele so, da simbolizirajo nove začetke, zvestobo in plodnost. Ne glede na to, ali je narejena iz cvetja ali zelenja in ne glede na barve, je cvetlična krona danes modni dodatek, ki ga narekujejo poročni trendi. Novi stili v floristiki danes vplivajo tudi na cvetlične krone in obroče s cvetjem, čeprav nekatere neveste še vedno prisegajo na preprosto in nežno različico iz zelenja.

     

    Zakaj nevesta nosi poročni šopekZakaj nevesta nosi poročni šopek

     

     

    Zakaj je v preteklosti nevesta nosila poročni šopek iz zelišč?

    V srednjem veku so verjeli, da močan duh zelišč in začimb odvrača zle duhove, nesrečo ter bolezen. Z dišečimi zelišči v poročnem šopku pa so skušali prikriti tudi telesni vonj.

     

    Poročni šopek iz oljke in rožmarina drži v roki nevesta, ki stoji na travniku.
    poročni šopki, ki vključujejo zelišča so vsako leto bolj priljubljeni med nevestami. Nekaj šopkov z zelišči najdete tudi v naši galeriji.

    Kdaj je nevesta začela nositi poročni šopek, kot ga poznamo danes?

    Sodobno različico poročnega šopka je ljudem približala britanska kraljica Viktorija v prvi polovici 19. stoletja. Namesto začimb in zelišč so bile v njenem šopku predvsem sveže rože. Trend, ki ga je sprožila Kraljica, pa traja še danes, saj je sveže cvetje v šopku najpogostejša izbira nevest. V viktorijanski dobi so moški svojim izbrankam pogosto pošiljali raznovrstne rože, s katerimi so izražali svojo ljubezen. Verjeli so, da lahko s pravimi barvami rož skrita sporočila postanejo razkrita – pomen barve rož ostaja še danes in z barvami rož lahko sporočite marsikaj. Podarjanje cvetja je kmalu postalo priljubljeno dejanje romantične ljubezni. Zaradi vse večjega povezovanja cvetja z romantiko pa so rože postale tudi del poročnih obredov. Neveste so skrbno izbirale poročno cvetje kakršnega bodo nosile v poročnem šopku, in pri tem so posebno pozornost posvečale pomenu barve cvetja.

     

    Barvit Poročni šopek v rokah neveste, ki je v objemu ženina in stojita na travniku
    Naravna lepota neveste in naraven izgled poročnega šopka gresta z roko v roki.

    In zakaj nevesta nosi poročni šopek danes?

    Današnje neveste izbirajo poročno cvetje glede na barvo, obliko in vonj. Poročni šopek je obvezni del nevestine oprave in bistveno prispeva k njenemu celotnemu videzu. Hkrati pa se vsa ostala poročna dekoracija prilagaja in načrtuje glede na izbrano obliko, barve in stil poročnega cvetja v šopku. Zanimivo je, da se zelišča ponovno vračajo v poročne šopke in dekoracije, saj si jih za svoj šopek zaželi vse več nevest. Nekaj namigov, kako vključiti zelišča v poročno dekoracijo, si lahko preberete tu.

     

    Dekoracija poročne mize
    Šopek in namizna dekoracija se tako v stilu, kot z izbirio cvetja povezujeta. Več fotografij namizne dekoracije najdete v galeriji Sanjskega šopka.

     

    ZAUPAJTE MI VAŠO ZGODBO

    BY:
    Metka Sporiš
    ×
    11 aprila, 2019